Groei verkoop pc's ingezakt

LONDEN, 9 AUG. De verkoop van personal computers (pc's) in Europa is in het tweede kwartaal van dit jaar ten opzichte van dezelfde periode van 1995 met slechts 6,8 procent toegenomen tot 3,55 miljoen stuks. Het was het slechtste resultaat sinds het derde kwartaal van 1993, toen de verkoop met 2,5 procent verminderde.

In de eerste drie maanden van dit jaar bedroeg de groei nog 12,8 procent. Uit cijfers van het onderzoeksbureau Dataquest blijkt dat vooral de Duitse markt debet was aan het inzakken van de verkoopgroei. Daar kwam de afzet uit op 811.000 pc's, nauwelijks meer dan in het tweede kwartaal van 1995. In Italië, ook een grote markt, nam de verkoop met slechts 3 procent toe tot 295.000 stuks. De afzet in Zweden ging zelfs met 9,7 procent omlaag tot bijna 139.000 apparaten. Dataquest verwacht in het lopende trimester weinig verbetering. Pas in het vierde kwartaal zal de verkoopgroei mogelijk weer aantrekken, mits de prognoses uitkomen dat de Duitse economie zich gaat herstellen. Compaq bleef in het eerste kwartaal de grootste leverancier van pc's in Europa, maar het marktaandeel van het Amerikaanse bedrijf ging wel flink omlaag van 13,8 naar 12,3 procent. Nummer twee, IBM, klom van 9,4 tot 9,7 procent. Hewlett-Packard bleef derde en ging van 5,0 naar 5,5 procent. Andere winnaars waren Dell (3,2 naar 4,4) en Toshiba (2,3 naar 3,3). Een grote verliezer was Apple, dat zijn marktaandeel zag dalen van 5,8 tot 4,6 procent. (ANP)