Gelderse thuiszorg mag wel ontslaan

DOETINCHEM, 9 AUG. Thuiszorg Oost-Gelderland mag veertig thuishulpen ontslaan. Dit heeft het regionale arbeidsbureau Gelderland besloten. Vorige week bepaalde het arbeidsbureau Twente dat een andere instelling voor thuiszorg, Enschede-Haaksbergen, 95 werknemers niet mocht ontslaan.

Het collectieve ontslag van Enschede-Haaksbergen werd geweigerd omdat de directie van de instelling de economische noodzaak van het ontslag niet goed had onderbouwd. In het geval van Thuiszorg Oost-Gelderland is het ontslag van veertig thuishulpen wel goed onderbouwd, aldus een woordvoerder van het arbeidsbureau. De werkgever kan volgens het arbeidsbureau niets worden verweten. In totaal moet de instelling dit jaar zes miljoen gulden bezuinigen.

De vakbonden Abvakabo en CFO zijn akkoord met het ontslag van de veertig thuishulpen. Ze zijn tevreden met het sociaal plan. Ook heeft de directie het voornemen om de ontslagen werknemers weer aan te nemen als de financiële positie van de instelling binnen een half jaar ten goede verandert.

De budgetten van de instellingen in zowel Enschede-Haaksbergen als in Oost-Gelderland worden gekort in het kader van de 'herallocatie van regionale gelden'. Dit betekent dat de thuiszorg op het platteland geld moet inleveren ten behoeve van thuiszorg in de grotere steden.

Wel stelde staatssecretaris Terpstra (Welzijn) enkele weken geleden in totaal dertig miljoen gulden extra beschikbaar, om de knelpunten in de thuiszorg op te lossen. Het arbeidsbureau Twente verweet de directie van Thuiszorg Enschede-Haaksbergen onder meer “niet goed aan te geven hoe ze het extra geld denkt te gebruiken”.