Cijfers Unilever vallen slecht op lagere beurs

AMSTERDAM, 9 AUG. De resultaten over het tweede kwartaal die Unilever vanmorgen voor opening van de Amsterdamse effectenbeurs heeft gepubliceerd zijn beleggers tegengevallen. Het aandeel Unilever noteerde omstreeks het middaguur een verlies van 2,20 gulden op 234,70.

AMSTERDAM Op de gehele beurs was de stemming vanmorgen tam. Bij lage omzetten sukkelde het AEX-koersgemiddelde van belangrijkste aandelen omlaag tot een verlies van 2,87 punten op 547,33 punten omstreeks het middaguur.

Van de aandelen die zijn opgenomen in de belangrijkste graadmeter voor de stemming op het Damrak slaagden er slechts enkele in koerswinst te behalen. KLM herstelde iets van de forse verliezen in de afgelopen dagen en was 60 cent hoger op 49 gulden.

Het chemieconcern Akzo Nobel boekte een winst van 80 cent op 188,50 gulden. De aandelen Hoogovens en ING gingen elk met twee dubbeltjes omhoog tot koersen van respectievelijk 60 gulden en 52,10.

Tot de verliezers behoorden naast Unilever Koninklijke Olie en Philips. Koninklijke Olie verloor vanmorgen een gulden op 248,80 gulden en Philips zeventig cent op 54,40.

Onder de kleinere fondsen was Norit procentueel een van de grootste verliezers. De koers van het aandeel daalde vanmorgen met 90 cent tot precies 22 gulden ondanks de uitspraak van het bedrijf, vanmorgen bij publicatie van de halfjaarcijfers, dat zijn omzet en winst in het lopende boekjaar aanzienlijk zullen verbeteren. De netto winst van Norit steeg in de eerste helft van dit jaar tot 8,3 miljoen gulden, in vergelijking met 7,2 miljoen een jaar eerder.

Ook Van Dorp (kantoorinrichting) kon met haar winstcijfers nauwelijks imponeren. Het aandeel verloor vanmorgen een dubbeltje op 25,80 gulden.

Beleggers reageerden wel positief op de winstverdubbeling van autodealer en tankstationexploitant AIR. Het aandeel klom 2,10 gulden tot 27,60 gulden.

Het koersherstel dat de Franse franc gisteren heeft ingezet op de Europese valutamarkten bleek vanmorgen van korte duur. Vanmorgen opende de Franse munt in Amsterdam op een koers van 32,870 gulden per honderd en leverde dus terrein in ten opzichte van de slotkoers van 32,940 gulden gisteren. De zwakte van de franc is het gevolg van twijfels over de vraag of Frankrijk kan voldoen aan de criteria die zijn gesteld voor toetrding tot de Economische en Monetaire Unie. De koers van de Amerikaanse dollar ging met meer dan een halve cent omlaag van een slot van 1,6660 gulden gisteren tot een koers van 1,6590 gulden omstreeks het middaguur. De dollarhandel was in afwachting van de later op de dag te publiceren cijfers over de producentenprijzen in de VS. Analisten verwachten dat de prijsindex in juli is gestegen met 0,2 procent.

NEW YORK De effectenbeurs van New York is gisteren vrijwel onveranderd gesloten. De Dow Jones-index eindigde 5,18 punten lager op een slotstand van 5713,49 punten. Kort na opening van de handel drukten winstnemingen de aandelenkoersen over een breed front, maar in de laatse handelsuren trokken de koersen weer aan.

TOKIO De effectenbeurs van Tokio is vanmorgen aanzienlijk lager gesloten. Het Nikkei-koersgemiddelde van de 225 belangrijkste aandelen daalde met 180,26 punten (bijna 0,9 procent) tot 20.551,05.

Vooral de elektronicafondsen hadden het moeilijk. De omzet was met 330 miljoen aandelen gemiddeld.