Blinde golfer slaat hole-in-one

LONDEN, 9 AUG. Voor de tweede keer in zijn loopbaan heeft de Engelse golfer Graham Salmon een hole-in-one geslagen. Een prestatie van formaat, vooral gezien het feit dat de speler in kwestie blind is.

De 43-jarige Salmon, die geregeld meedoet aan wedstrijden in de competitie voor slechtzienden, heeft nooit baan of bal gezien. Hij is sinds zijn tweede blind en hij heeft een ernstige vorm van leukemie overleefd.

Vorig jaar, bij de British Blind Open, sloeg hij ook al een hole-in-one. “Wat ik me daar nog van herinner is dat het veel geld heeft gekost”, zei Salmon. “Ik moest een hoop rondjes weggeven.”

Salmon kan zich niet herinneren ooit iets te hebben gezien. Desondanks is hij uitgegroeid tot een bekende sportpersoonlijkheid. Hij won medailles op looponderdelen bij atletiek, ging skiën, speelde cricket en American football.

Verschil tussen 'gewoon' golf en dat voor slechtzienden is de rol die de caddie speelt. Deze geeft aan blinde spelers de informatie over de ligging van de hole en de baan en plaatst de club achter de bal.

Salmon bereidt zich momenteel voor op de British Blind Open, die volgende week in Ierland wordt gehouden. Daarna gaat hij naar het wereldkampioenschap in Tokio. Zijn caddie is Brian Corderoy, een politieman. Op de grote toernooien is Salmon één van de weinigen die in het geheel niets zien. De meesten zien slecht. (Reuter)