Al-Haidari (70) overleden

KAIRO, 9 AUG. De Iraakse dichter Buland al-Haidari (70) is deze week overleden in een Londens ziekenhuis, waar hij een maand geleden was opgenomen voor een open-hartoperatie. Dat heeft een woordvoerder van de Iraakse Democratische Partij, waar Al-Haidari lid van was, bekendgemaakt.

Al-Haidari was een Koerd, geboren in een dorp in het noorden van Irak. Hij verzette zich krachtig tegen de politiek van Saddam Hussein, waardoor hij genoodzaakt werd het land te verlaten. Sinds 1982 woonde hij in Londen, waar hij als literair criticus werkte voor een Arabisch tijdschrift. Vorige week kwam zijn laatste dichtbundel Alleyways of Exile uit. De Iraakse regering heeft gemeld dat de overledene op Iraakse bodem begraven mag worden, maar de familieleden hebben dat geweigerd. De dichter wordt in Londen begraven. (AP)