Aanhang Dole leeft op nu de naam Kemp is gevallen

WASHINGTON, 9 AUG. In politieke kringen in Washington, en vooral onder Republikeinen, hing gisteren een stemming van nerveuze opwinding. De afgelopen weken was met belangstelling gespeculeerd over de kansen van de tien tot vijftien kandidaten waaruit Bob Dole naar verwachting zijn kandidaat voor het vice-presidentschap zou kiezen. Maar groot enthousiasme leek geen van hen bijvoorbaat los te maken.

Tot gisterochtend bekend werd dat Bob Dole woensdagavond, in zijn appartement in het Watergate-gebouw in Washington , een lang gesprek had gevoerd met Jack Kemp, de voormalige minister van Huisvesting en onvermoeibaar pleitbezorger van lagere belastingen.

Kemps naam was daarvóór nog niet gevallen. Maar politici en journalisten in Washington en San Diego, waar de Republikeinen volgende week hun conventie houden, hadden niet meer informatie nodig. Dit zou vast en zeker de verrassende keuze worden waarmee Dole beoogt zijn campagne vlot te trekken.

Dat Jack Kemp is doorgedrongen “tot de laatste ronde” ontkennen medewerkers van Dole niet. Maar of hij ook inderdaad de Republikeinse running mate wordt valt nog niet te zeggen. Nog altijd circuleren ook andere namen, zoals die van de senatoren John McCain van Arizona en Connie Mack van Florida, de gouverneurs John Engler van Michigan en Tommy Thompson van Wisconsin, voormalig gouverneur Carroll Campbell van Zuid-Carolina en voormalig minister van Defensie Donald Rumsfeld. Pas dit weekeinde, waarschijnlijk morgen, zal Dole in zijn geboorteplaats Russell, in Kansas, zijn keus bekendmaken.

Niet bekend

Maar de 61-jarige Kemp is een populair politicus, en bij uitstek een vertegenwoordiger van de economische school waar Dole zich deze week bij heeft aangesloten, die van de supply-side economics. Als Afgevaardigde uit Buffalo, in de staat New York, heeft hij achttien jaar in het Congres gezeten.

In 1988 streed Kemp net als Dole vergeefs om de Republikeinse nominatie voor de presidentsverkiezingen, die toen toeviel aan George Bush. Het afgelopen jaar besloot hij zich na lang aarzelen niet in de strijd te werpen. Maar wel deed hij dit voorjaar heel politiek Washington versteld staan door zich als een van de weinige prominente Republikeinen achter zijn vriend en geestverwant Steve Forbes te scharen, en nog wel op een moment waarop eigenlijk al duidelijk was dat de uitgever-miljonair toch geen kans meer had.

Forbes betaalde de vriendendienst gisteren terug, door het gerucht nog wat op te stoken in een toespraak tot de Amerikaanse Kamer van Koophandel. Een keuze voor Kemp zou “geestdrift ontketenen op de conventie, de partij nieuwe energie geven en tot opwinding leiden in het land”, aldus Forbes. Hij vergeleek een keuze voor Kemp met John F. Kennedy's besluit in 1960 om zijn rivaal Lyndon Johnson als running mate uit te kiezen.

Maar het voorbarige enthousiasme onder Republikeinen kan in teleurstelling verkeren als Dole toch aan een ander de voorkeur geeft. In 1980 raakte de Republikeinse conventie in de ban van het stellige gerucht dat presidentskandidaat Ronald Reagan voormalig president Gerald Ford als kandidaat voor het vice-presidentschap had verkozen. Toen dat dream ticket niet doorging, moest Reagan alle zeilen bijzetten om de teleurstelling te maskeren en enthousiasme voor George Bush op te wekken.