Voorkeur; Muziek

ZOMERCONCERTEN De cellist Matt Haimovitz en de pianist Kevin Kremer spelen op 11 aug (20u15) sonates van Schubert, Strauss en Britten en het Adagio en Allegro in As van Schumann. Het Jeugdorkest Nederland speelt olv Roland Kieft op 13 aug (20u15) muziek van Bus, Strauss (het Eerste hoornconcert met als solist Jacob Slagter van het Concertgebouworkest), Ter Veldhuis en Brahms (Tweede symfonie). De Jonge Bulgaarse Philharmonie speelt olv Victor Mayer op 15 aug (20u15) muziek van Pipkov, Rachmaninov (Tweede pianoconcert met Daniel Wayenberg als solist), Tsjaikovski en Van Anrooij (de Piet Hein-rapsodie). Zomerconcerten vinden plaats in de Grote Zaal van het Amsterdamse Concertgebouw

HOLLAND MUSIC SESSIONS De Holland Music Sessions, waarin talentvolle conservatoriumleerlingen optreden in de Kleine Zaal van het Amsterdamse Concertgebouw, worden 9 aug afgerond met om 18u een openbare masterclass van cellist Anner Bijlsma en om 20u30 twee concerten. Hae-Eun Kim (cello) en Maria Kulakowski (piano) spelen muziek van Boccherini, Crumb en Debussy, gevolgd door een optreden van Finghin Collins (piano) met muziek van Rachmaninov, Field, Chopin, Skjrabin en Liszt.

ORGELCONCERTEN Dirk Out speelt op 10 aug (15u) muziek van Vierne, Dupré, Reger, Langlais en Franck op het Willibrordorgel van de RK Kathedrale basiliek St. Bavo aan de Leidsevaart in Haarlem. De Duitse organist Tomasz Adam Nowak bespeelt 13 aug om (20u15) het Müllerorgel van de Haarlemse Bavo.

DON GIOVANNI Het Music Theatre London brengt na Mozarts Figaro en Die Zauberflöte nu in ons land diens Don Giovanni in eigentijdse vorm, met Don Giovanni als een Londense beurshandelaar, Leporello als zijn bediende die zijn veroveringen digitaal bijhoudt en Don Ottavio als een cricketspeler. De eerste voorstelling is tijdens het theaterfestival Boulevard op 11 aug in het Theater aan de Parade in den Bosch, daarna volgen van 13 t/m 17 aug (20u15) voorstellingen in de Stadsschouwburg in Amsterdam. Vanaf 3 jan maakt deze voorstelling nog een tournee langs tal van zalen in ons land.

GRUPO NICHE Dit top salsa-orkest uit Colombia had veel succes in New York dus wellicht smaakt hun 'saus' ook in de lage landen. 15 aug Marcanti Plaza Amsterdam.

JOSHUA REDMAN Deze saxofonist (binnenkort te zien in de bioscoopfilm 'Kansas City') presenteert zich eerst met zijn kwintet in de open lucht tijdens het festival 'A Star is Born'. 11 aug Reitemakersrijge Groningen.

DANCE VALLEY In een heuvelachtig recreatie-gebied laten tientallen dj's in een aantal verschillende tenten horen wat er in de house-wereld aan stijlen bestaat. Van Jungle tot trip-hop en van 'goa' tot trance. Zaterdag 10 aug. van 10.30 tot 23.00. Recreatie-gebied Spaarnwoude. (Pendelbus vanaf station Sloterdijk).

WEDDING PRESENT The Wedding Present lijkt bij de huidige golf van Britpop een beetje te worden vergeten. Maar deze groep speelde lang voor Oasis en Blur al opgewekte gitaarliedjes. 15 aug Amsterdam Paradiso.