Uit huis gezet gezin slaapt op bordes

VRIEZENVEEN, 8 AUG. Het gezin dat gisterochtend met behulp van de ME uit zijn brugwachterswoning in het Overijsselse Aadorp is gezet, deed 's middags zijn beklag bij justitie in Almelo en vertrok vervolgens in een mini-colonne van drie auto's naar het gemeentehuis in Vriezenveen, waartoe Aadorp behoort. Daar sliepen vader, moeder en vijf kinderen op het bordes.

Toen de politie vanochtend verscheen, reisde het gezin opnieuw naar Almelo om te klagen over de gang van zaken. Maar de familie heeft het allemaal aan zichzelf te wijten, zo klinkt het in het Vriezenveense gemeentehuis. De afgelopen jaren zorgde het gezin in toenemende mate voor overlast in alle mogelijke vormen, van drankgelagen tot provocerend optreden naar buurtbewoners, aldus een woordvoerder van de gemeente. “Er kwamen regelmatig criminele figuren over de vloer, en rondom het huis was het een rommeltje, om het voorzichtig uit te drukken.”

Het gezin kwam enkele jaren geleden naar Vriezenveen, waar het niet de gewenste plek voor eigen vee kreeg. Anderhalf jaar geleden moest het gezin, na ingrijpen van de provincie, een bouwwerk verlaten waar het met wat koeien, varkens en kippen woonde. De zeven kregen een brugwachterswoning toegewezen. De bewoning was slechts tijdelijk, omdat het huis moet wijken voor een geplande verbreding van een kanaal.

Maar de familie wilde de woning niet verlaten, ook niet na een recente uitspraak in kort geding door de rechter in Almelo. Dus moest de ME gisteren handelend optreden. “We hebben die mensen de afgelopen maanden vijf keer vervangende woonruimte aangeboden”, zegt een gemeentewoordvoerder, maar telkens hadden ze bezwaren. “We gaan ze in ieder geval geen woonruimte meer aanbieden.”