Ten minste 52 doden en 150 gewonden; Vloedgolf overspoelt camping in Spanje

BIESCAS, 8 AUG. Zeker 52 mensen zijn gisteren in de Spaanse Pyreneeën om het leven gekomen toen een golf van water en stenen door een camping spoelde na regenstormen. Ruim 150 mensen raakten gewond. Een nog onbekend aantal kampeerders wordt vermist.

De slachtoffers zijn voornamelijk Spanjaarden en Fransen, maar zij zijn nog niet geïdentificeerd. Op de camping stonden naar schatting 700 kampeerders, onder wie Britten, Nederlanders en Duitsers. De ANWB had vanmorgen van vier Nederlanders melding gekregen van materiële schade.

De camping ligt beneden in een nauwe vallei, het Barranco de Arás, aan de voet van een berghelling nabij het Aragonese plaatsje Biescas. Een fel onweer met zware slagregens, dat door de Spaanse meteorologische dienst voorspeld was voor een gebied ten zuiden van de getroffen camping, zorgde in korte tijd voor een enorme watermassa die zich een weg baande door de nauwe vallei. “Het was een reusachtige golf die alles meesleurde, de auto's, de aanhangwagens. Het was een kwestie van seconden, niet eens minuten”, zei een overlevende gisteren op de Spaanse televisie.

Een man die vanaf een brug zag hoe de golf “in seconden” de camping overspoelde, sprak van “een hel” waarin mensen gillend redding zochten. “Op een gegeven moment stond er zeker twee meter water op de camping”, aldus de ooggetuige. “Sommigen klommen razendsnel in bomen en schreeuwden om hulp.” De man zag hoe zich aan het einde van de vallei een berg van modder, stenen, auto's en caravans vormde. Op vijftien kilometer van de camping werd vanmorgen nog een lijk geborgen.

In het nabijgelegen Biescas, dat niet door de watergolf werd bereikt, werd snel een noodhospitaal ingericht voor de gewonden. De Guardia Civil heeft onder toeristen in hotels en andere campings in Biescas artsen en verpleegkundigen gezocht om de kleine medische staf in het plaatsje te versterken. Doordat een deel van de doorgaande weg langs de camping door de regen was weggeslagen kwam de hulpverlening langzaam op gang.

Inmiddels is zowel de Spaanse politie als het leger in het nabij Biescas gelegen Sabiñanigo met groot materieel uitgerukt om de gewonden te helpen en de lijken te bergen. Een team van de ANWB is vanmorgen uit Barcelona vertrokken om hulp te verlenen. De hulpverlening werd gisteren ook bemoeilijkt doordat alle telefoonlijnen waren uitgevallen.

Een gewonde vrouw klaagde dat er niet voor de slagregens was gewaarschuwd. Volgens een woordvoerder van de Spaanse meteorologische dienst komen deze zware slagregens “elk jaar voor”.

Pagina 4: Noodweer trok snel weg uit gebied

Inwoners van Biescas openden gisteren hun deuren voor toeristen die bezittingen of familieden waren kwijtgeraakt. Een deel van de inwoners in vanmorgen begonnen met het opruimen van de ravage die door de watermassa is achtergelaten. Het noodweer was gisteravond kort nadat het was begonnen alweer voorbij. “Niemand wist dat het zo zwaar zou gaan regenen”, aldus een vrouw. Inmiddels zijn zo'n 500 mensen in Biescas bij de reddingsoperatie betrokken.

De regen zorgde ook in de buurt voor grote overlast. De verbindingen met dorpen en gehuchten rond Biescas werden verbroken doordat verschillende kleine riviertjes buiten hun oevers traden door de slagregens. Een aantal auto's dat op de doorgaande weg van Biescas naar de vijftig kilometer verderop gelegen Franse grens was, werd door de regen in een ravijn gespoeld.

Biescas is een traditioneel vakantieoord voor inwoners van Aragón, maar ook voor toeristen uit Catalonië en Baskenland. Het Spaanse vakantieseizoen is een week geleden begonnen. In 1978 vonden 215 mensen de dood toen bij een camping aan de Spaanse kust van de Middellandse zee een tankauto met gas ontplofte. (ANP,AP, AFP, Reuter)