Syrië ziet weinig heil in aanbod Netanyahu voor vredesoverleg

KAIRO, 8 AUG. De Syrische president, Hafez al-Assad, ziet geen “sprankje hoop” voor de voortgang van het vredesproces in het Midden-Oosten als Israel niet bereid is bezet gebied op te geven. Hij zei dit gisteren in Egypte waar hij overleg voerde met de Egyptische president Mubarak. Assad reageerde met zijn opmerkingen op het aanbod van de Israelische premier Netanyahu, maandag in de Jordaanse hoofdstad Amman, om de vredesonderhandelingen met Syrië te heropenen.

Volgens Assad is er in de tekst van een Israelische uitnodiging voor hernieuwd vredesoverleg, die namens Israel door de Verenigde Staten aan Syrië werd overgebracht, geen enkele aanwijzing dat Israel bereid is om de formule 'land voor vrede' toe te passen bij een eventuele vrede met Syrië. “Wie de tekst leest krijgt niet het gevoel dat deze de weg naar vrede vormt of dat degene die hem schreef, geïnteresseerd is in het vredesproces. Zij (de Israelische regering red.) willen het vredesproces hervatten zonder dat daar enig fundament of objectieve noodzaak voor is”, aldus Assad.

Assad herhaalde dat Syrië bereid is te praten over een alomvattende vrede in het Midden-Oosten maar dan op basis basis van resoluties van de Veiligheidsraad waarin wordt gezegd dat er een vrede met veilige en erkende grenzen moet komen waarbij bezette gebieden dienen te worden teruggegeven. Een woordvoerder van Netanyahu zei gisteren in reactie op de uitspraken van Assad dat Israel bereid is om over elk onderwerp te praten “zonder voorwaarden vooraf”.

Het Israelische leger heeft vanmorgen in Libanon aanvallen uitgevoerd op stellingen van de moslim-extremistische Hezbollah-beweging bij de stad Baalbek in de Beka'a-vallei. De aanvallen waren een vergelding voor acties van Hezbollah, eerder deze week, in de door Israel gecontroleerde 'veilige zone' in Zuid-Libanon waarbij een Israelische soldaat om het leven kwam en drie anderen werden gewond. (AP, AFP, Reuter)