Speerwerper Zelezny werpt honkballen

ATLANTA, 8 AUG. Volgens Bill Clark, de internationale scout van de Amerikaanse honkbalclub Atlanta Braves, bestaat er geen wezenlijk verschil tussen het gooien van een honkbal en het werpen van een speer. Een speer weegt met zijn 450 gram weliswaar zwaarder dan een honkbal (140 gram), maar het principe is hetzelfde, meent Clark.

Daarom kreeg olympisch kampioen speerwerpen Jan Zelezny gisteren de kans zich te bewijzen in het Atlanta-Fulton County Stadium. De Tsjech, die tijdens de Spelen zijn speer over een afstand van 88,16 meter wierp, mocht gisteren onder toeziend oog van coach Leo Mazzone een kwartier op de werpheuvel van de Braves staan.

Nog nooit had Zelezny een honkbal in zijn handen gehad. Mazzone moest hem dan ook alle elementaire technieken bijbrengen. Greg Maddux, de vaste pitcher van de Braves, hoefde niet te vrezen voor zijn baan. De derde bal van Zelezny vloog hoog over het hoofd van catcher Ned Yost en belandde achter een tweeënhalve meter hoog scherm. Even later miste de bal op een haar naeen cameralens op de tribune.

“Het was een geweldige ervaring”, sprak de speerwerper opgewekt. “Ik hoop dat ik niemand heb teleurgesteld.” “Voor iemand die voor de eerste keer werpt, deed hij het niet slecht”, was de analyse van Mazzone. De technische staf van de Braves was allerminst ontevreden over het optreden van Zelezny. In het voorjaar mag hij terugkomen voor een serieuze trainingssessie.(AP)