SILVIO BERLUSCONI

Voormalige nachtclubzanger op cruise-schepen schonk Italië de tycoons uit 'Dallas' en 'Dynasty' en bovenal zichzelf

Silvio Berlusconi (59) zelf zegt dat zijn critici maar aan hem moeten wennen als 'gewoon' lid van het parlement. De vraag is of er veel zijn die dat geloven. De politieke cariere van Il Cavaliere (de Ridder), zoals zijn bijnaam luidt, begon op 26 januari 1994 toen zijn drie tv-stations een videotape ontvingen met een gefilmde boodschap aan het volk vanuit zijn 18de eeuwse landhuis. Of ze de start van zijn campagne om tot premier van Italië gekozen te worden maar even breed wilden uitmeten. En zo geschiedde.

De Milanees verdiende zijn fortuin in de jaren zestig en zeventig in het onroerend goed, nadat hij eerst als nachtclubzanger op mediterane cruiseschepen zijn brood had verdiend. Berlusconi is overtuigd van zichzelf. Tijdens een trainingssessie voor zijn managers vertelde hij eens dat hij elke ochtend voor de spiegel staat en als een Italiaanse Emile Ratelband zegt: “Ik hou van mijzelf, ik hou van mijzelf”. Het woord tycoon lijkt voor Berlussconi uitgevonden, en hij gebruikt het zelf dan ook. Hij is de man die zijn land Dallas, Dynastie en het Rad van Fortuin bracht.

Na zijn kortstondige politieke bewind zit Berlusconi nu diep in de problemen. Een van de onderzoeken naar corruptie betreft juist zijn banden met Telepiu dat digitale betaaltelevisie in Italië wil introduceren. Terwijl hij formeel een deel van Telepiu (dat aanvankelijk voor 100 procent zijn eigendom was) afgestoten had, zou hij zich ondergronds nog steeds hebben gedragen alsof hij volledig eigenaar was. Getuigen zeggen dat Berlusconi de fiscus smeergeld heeft betaald om dat geheim te houden.

Formeel is Telepiu nu voor het belangrijkste deel in handen gekomen van zijn zakenvrienden Johann Rupert en Leo Kirch. Berlusconi's banden met de laatste dateren al van 1988 toen beiden TF1 Mercury International Film, een productiebedrijf, oprichtten. Vorig jaar verwierf Kirch 10 % in Mediaset, het bedrijf waarin Berlusconi zijn mediabelangen heeft gebundeld. Ook Johann Rupert, de steenrijke Saoedische prins al-Walid bin Talal bin Abdul, en zelfs ABN Amro proberen Berlusconi met de aanschaf van aandelen in Mediaset uit de brand te helpen. Samen betaalden zij Berlusconi 1,8 miljard gulden.

    • Jaco Alberts