Servië en Kroatië bereid tot normalisering betrekkingen

ATHENE, 8 AUG. De presidenten van Servië en Kroatië zijn het gisteren in een badplaats bij Athene in principe eens geworden over “de normalisering van de betrekkingen op elk gebied”, inclusief wederzijdse erkenning van Kroatië en Joegoslavië als “soevereine en onafhankelijke staten”.

De presidenten Milosevic en Tudjman lieten na hun eendaagse top - hun eerste bilaterale top sinds 1991 - in een gezamenlijke verklaring weten dat de ministers van Buitenlandse Zaken van beide landen volgende week in Belgrado een akkoord over het aanknopen van diplomatieke betrekkingen zullen tekenen. “We zijn het eens geworden over de normalisering van de relaties op elk gebied”, zo zei de Kroatische president Tudjman na het overleg in de badplaats Vouliagmeni. In de gemeenschappelijke verklaring stonden de twee presidenten stil bij alle bilaterale problemen. Ze kwamen overeen via overleg het territoriale geschil over het schiereilandje Prevlaka op te lossen, te werken aan de “vrije en veilige terugkeer” van vluchtelingen naar hun oorspronkelijke woonplaatsen en informatie uit te wisselen over vermisten van de oorlog in Kroatië in 1991. Ze werden het volgens de verklaring verder eens over de wettelijke bescherming van bezittingen van vluchtelingen.

Milosevic en Tudjman lieten weten het interim-bestuur van de Verenigde Naties over Oost-Slavonië - het laatste deel van Kroatië dat nog in handen is van de Kroatische Serviërs - te steunen en vast te houden aan de uitvoering van het akkoord van Erdut, dat het herstel van de Kroatische soevereiniteit over Oost-Slavonië in de toekomst regelt. Ook lieten de twee presidenten weten de tenuitvoerlegging van het vredesakkoord van Dayton te steunen.

Een Kroatische regeringsfunctionaris zei gisteren in Vouliagmeni dat een akkoord over de normalisering van de betrekkingen met Joegoslavië hoe dan ook de erkenning, door Joegoslavië, van Kroatië binnen zijn internationale grenzen - dus met inbegrip van Oost-Slavonië - moet inhouden. “Servië's erkenning is belangrijk voor Kroatië als signaal aan de Servische bevolking van Oost-Slavonië dat ze deel uitmaakt van Kroatië”, aldus deze woordvoerder. (Reuter, AP, AFP)