Ruinen gaat afval munitie verwerken

RUINEN, 8 AUG. Het ministerie van Defensie wil in het Drentse Ruinen een installatie bouwen voor de vernietiging van munitie-afval. De fabriek moet eind 1998 gaan draaien en zal waarschijnlijk werk geven aan vijftien mensen. Nu nog wordt munitie-afval verbrand of tot ontploffing gebracht. Volgens een woordvoerder van Defensie is dat te milieubelastend. Per jaar kan er vierhonderd ton munitie-afval en ook vuurwerk onschadelijk worden gemaakt in de nieuwe fabriek.

Het gaat om oude projectielen uit de Tweede Wereldoorlog die worden opgegraven door de Explosieven Opruimings Dienst (EOD) en om munitie-afval van schietbanen. De fabriek gaat ook partijen gevaarlijke munitie vernietigen die door beschadiging niet meer terug kunnen naar de fabrikant. Overtollige munitie wordt in het algemeen verkocht of teruggegeven aan de leverancier om aldaar verwerkt te worden. Mogelijk worden er in de nieuwe fabriek ook metalen en chemische stoffen teruggewonnen uit het afval. In Ruinen staat al een opslagdepot van munitie. Defensie vond Ruinen daarom de geschiktste locatie voor de nieuwe fabriek, die een investering zal vergen van twintig miljoen gulden. Voor de bouw van de installatie, de eerste in Nederland, is een bestemmingsplanwijziging nodig.

De gemeente Ruinen is positief over de bouw van de fabriek. Toch heeft het gemeentebestuur deze maand nog een gesprek met Defensie over de risico's van de vernietigingsinstallatie. Volgens burgemeester A. Meijer leven er nog enige vragen. “De bestemming is nu opslag en wordt verwerking. Afval zal worden gedemonteerd en worden afgevoerd. Theoretisch kan daar iets fout mee gaan.” Als de risico's niet groter zijn dan van de opslag voorziet hij echter weinig problemen. “Uit werkgelegenheidsoogpunt is de komst van de fabriek prima.”