Reddingsplan voor Braziliaanse banken

BRASILIA, 8 AUG. De Braziliaanse regering heeft gisteren een plan bekendgemaakt voor herstructurering van staatsbanken, die gebukt gaan onder zware schuldenlasten. Volgens minister van financiën Pedro Malan komt er overheidsgeld beschikbaar voor privatisering, verkoop of sluiting van de banken. De stap past in de aanpak door de Braziliaanse overheid van de staatsschulden.

Malan sprak tegen dat er sprake is van een dreigende bankencrisis. Hij zei dat de maatregel is bedoeld om lokale overheden in staat te stellen af te slanken en efficiënter te werken. Volgens Malan biedt de steun de deelstaten verschillende mogelijkheden, zoals het overdragen van een staatsbank aan de federale overheid, die vervolgens tot privatisering of sluiting kan overgaan.

Deelstaatregeringen kunnen eventueel de controle over de bank behouden en in aanmerking komen voor volledige financiering van operaties die zijn gericht op het omzetten van staatsbanken in ontwikkelingsbanken of niet-financiële instellingen. Om in aanmerking te komen voor financiële steun voor privatisering moet de deelstaat een daartoe strekkende wet invoeren. In geval van herstructurering in plaats van privatisering kan 50 procent van de kosten door de federale overheid worden gedragen.

De voorstellen van de Braziliaanse regering zullen naar verwachting zonder problemen door het parlement worden aanvaard.

Veel staatsbanken zijn de afgelopen jaren in moeilijkheden gekomen door het verstrekken van leningen met meer politieke dan economische motieven. De centrale bank heeft het beheer van diverse staatsbanken overgenomen. Rio de Janeiro bereidt de privatisering voor van Banerj. Sao Paulo heeft een akkoord met de centrale bank bereid om de controle over Banespa te herkrijgen. (AP)