Rank Organisation wil af van Rank Xerox

Het Britse concern Rank Organisation wil af van zijn deelneming van 20 procent in Rank Xerox, een gezamenlijke onderneming met het Amerikaanse kopieerconcern Xerox Corporation die in Nederland 2800 werknemers heeft. Dat heeft Rank vandaag bekendgemaakt bij de publicatie van de resultaten over de eerste helft van dit jaar.

Rank Organisation is al vele jaren een slapende partner in het in 1956 opgerichte Rank Xerox. De oorspronkelijke deelneming van 49 procent is in stappen verminderd. Vorig jaar daalde het belang van 33 tot 20 procent door de verkoop van aandelen aan Xerox voor omgerekend 1,6 miljard. In Nederland heeft Rank Xerox een fabriek in Venray met 2000 werknemers en een verkooporganisatie in Amstelveen met 800 medewerkers. De Limburgse fabriek maakt kopieerapparaten, faxen en andere kantoorapparatuur. Venray is tevens het logistieke centrum voor de Europese activiteiten, die ook productiebedrijven omvatten in Groot-Brittannië en Spanje.

De deelneming in Rank Xerox is begin 1997 te koop. Rank wil eerst een reorganisatie uitvoeren, die onder meer voorziet in het afstoten van andere activiteiten ter waarde van 300 miljoen pond (770 miljoen gulden). De hoofdactiviteiten van Rank Organisation liggen op de terreinen film, bioscopen, vakantiereizen, pretparken en ander amusement. Het concern kocht eerder dit jaar de keten Hard Rock Cafe van de Amerikaanse oprichter Peter Morton. Rank Organisation behaalde over de eerste helft van dit jaar een winst voor belasting van 128 miljoen pond (330 miljoen) op een omzet van 940 miljoen pond (2,4 miljard).