Nog geen nieuwe president in Suriname

PARAMARIBO, 8 AUG. De Surinaamse Nationale Assemblee is er gisteren niet in geslaagd een president en een vice-president te kiezen. Zoals verwacht haalde geen van de kandidaten de vereiste tweederde meerderheid in het 51 leden tellende parlement.

In een tweede ronde, vandaag, zal naar verwachting wederom niemand tweederde van de stemmen halen. Dan moet de Verenigde Volksvergadering, waarin ook regionale en lokale afgevaardigden meestemmen, de beslissing brengen. Daar is een gewone meerderheid (435 stemmen) voldoende. De vergadering moet voor 16 september worden gehouden, omdat dan de ambtstermijn van president Venetiaan afloopt.

Presidentskandidaat Jules Wijdenbosch van de Nationale Democratische Partij (NDP) kreeg gisteren verrassenderwijs met 24 stemmen één stem meer dan kandidaat Ronald Venetiaan van de combinatie van het regerende Nieuw Front. Wijdenbosch kreeg in de geheime stemming naar mag worden aangenomen de steun van alle 16 afgevaardigden van de NDP (de partij van voorzitter Desi Bouterse), van de 3 leden van Alliantie en van de vijf dissidenten in de hindostaanse VHP, die deel uitmaakt van het Nieuw Front.

Voor Venetiaan waren 26 stemmen verwacht: de 18 resterende afgevaardigden van het Nieuw Front (de parlementszetel van Venetiaan zelf is nog onbezet) en de 8 stemmen van de beoogde coalitiegenoot Middenblok (DA91 en Pendawa Lima). Bij de telling bleken er echter twee blancostemmen te zijn en een ongeldige stem.

Het vermoeden is dat deze proteststemmen afkomstig zijn van de VHP en de Javaanse Nieuw Frontpartij KTPI. De KTPI heeft nog niet beslist of ze instemt met de coalitie met het Middenblok, omdat ze ontevreden is over het feit dat de partij slechts twee ministersposten zijn toebedeeld. De NDP heeft de KTPI vijf ministeries aangeboden gekregen als ze het Nieuw Front verlaat.

Bij de stemming over de vice-president waren er zeven blanco proteststemmen. De dissidente VHP'er Pertab Radhakishun kreeg 23 stemmen en Nieuw Front-kandidaat Harold Ramdhanie (VHP) 20.

De vijf rebellerende VHP-parlementariërs hebben zich intussen gebundeld in de Beweging voor Bevrijding en Democratie in de VHP (BVD). Zij beklemtonen dat ze nog steeds deel uitmaken van de VHP. De vijf hebben VHP-voorzitter Lachmon gevraagd zich bij de beweging aan te sluiten en zich te ontdoen van impopulaire figuren in het hoofdbestuur.

De Assemblee vergaderde in de Hervormde kerk op het Kerkplein in Paramaribo, omdat het parlementsgebouw onlangs afbrandde. Onder de belangstellenden was ook Desi Bouterse.