Netto winst van Hoogovens eerste half jaar fors lager

IJMUIDEN, 8 AUG. De netto winst van Hoogovens is in de eerste helft van dit jaar gedaald tot 139 miljoen, een aanzienlijke daling ten opzichte van de 303 miljoen van dezelfde periode van vorig jaar.

Vooral de aluminiumdivisie kampte met overcapaciteit, dalende prijzen en een zwakke vraag. Ook het resultaat in de staalsector was lager, maar toch was het rendement daar “bevredigend”.

Desondanks worden er in het staalbedrijf op een termijn van zes jaar 2000 banen geschrapt. Bestuursvoorzitter M.C. van Veen bevestigde gisteren bij de toelichting op de halfjaarcijfers dat het aantal arbeidsplaatsen bij de staaldivisie fors zal dalen. In het jaar 2002 telt de divisie naar verwachting nog slechts 8500 werknemers, 2000 minder dan nu. De vakbonden waarschuwden eind mei al voor zo'n radicale maatregel, maar Hoogovens zei toen dat er nog geen beslissing was genomen.

Ondanks het feit dat zijn staaldivisie voor wat betreft kwaliteit, produktiviteit en kostprijs nu al tot de top behoort, is Van Veen niet tevreden. Een nieuwe herstructurering is nodig. De concurrentie in de wereld neemt immers alleen maar toe. De komende jaren gaat alleen al in Zuid-Korea, China, Taiwan, Thailand, Maleisië en India de capaciteit met vijftig miljoen ton staal omhoog.

Hoogovens streeft naar een geleidelijke vermindering van het aantal arbeidsplaatsen. Een “schoksgewijze vermindering”, zoals in 1993, wil het concern voorkomen. Toen verdwenen er in totaal circa 2800 banen via ontslagen en verkoop van dochters. Nadere details wilde Van Veen gisteren niet geven: “Een uitgewerkt plan met concrete maatregelen is er nog niet. Aan de invulling wordt gewerkt.”

Om de werkgelegenheid in de regio ondanks de geplande saneringsoperatie overeind te houden, denkt het concern met de verkoop van een deel van zijn bedrijfsterrein nieuwe activiteiten en werkgelegenheid te kunnen bevorderen. De bedoeling is hiermee de vestiging van nieuwe firma's in de IJmond te stimuleren.

Analisten hadden zelfs rekening gehouden met een sterkere daling van het resultaat. De beurs reageerde dan ook positief op de cijfers. De koers van Hoogovens steeg 3,90 gulden naar een slot van 61,20. Het staal- en aluminiumconcern was daarmee koploper onder de hoofdfondsen.

Voor de rest van het jaar verwacht Hoogovens een toenemende vraag naar staal en aluminium, omdat de meeste afnemers inmiddels kleinere en meer normale voorraden hebben. De netto winst uit gewone bedrijfsuitoefening zal daardoor in de tweede helft van dit jaar uitkomen op hetzelfde niveau als in het eerste halfjaar, ofwel 142 miljoen gulden.

Het operationeel resultaat over 1996 zal daarmee zo'n 43 procent onder dat van vorig jaar uitkomen.