Medaillespiegel (3)

“De overdreven manier waarop [...] de Amerikaanse successen werden gevierd en steeds weer werden herhaald zorgde voor irritatie bij de niet-Amerikanen”, meldde uw redacteur. Hoe terecht was die irritatie?

De simpelste maatstaf is het aantal gewonnen medailles van een land gedeeld door het inwonertal. Dit geeft een voor de VS ontluisterend beeld: (aantal medailles per miljoen inwoners). 1. Australie:4; 2. Hongarije:2.1; 3. Nieuw Zeeland:1.8; 4. Nederland: 1.3. De VS scoort met 0.4 achter Duitsland en Griekenland (0.8), Frankrijk, Italië en België (0.6) en net achter Spanje.

Als men de gouden medailles dubbel weegt en het BNP per inwoner bij grote verschillen geïnverteerd in rekening brengt (China 20x, Rusland 5x, Zwitserland 0.7x) dan blijft Australië eerste, wordt Tsjechië tweede, Rusland derde, volgen Hongarije, Nieuw Zeeland en Zwitserland en blijven alle belangrijke Europese landen met Nederland voorop maar met uitzondering van het VK de VS ver voor. NBC had geen andere keus dan te doen wat ze deed.

    • M.P. Smid