Mars protestanten Derry niet langs katholieke wijk

BELFAST, 8 AUG. De Britse regering heeft besloten dat de Protestantse mars die dit weekeinde wordt gehouden in het Noord-Ierse Londonderry niet over het deel van de 17e eeuwse stadsmuur mag lopen dat uitkijkt over de katholieke wijk Bogside.

De Britse minister voor Noordierse Zaken, Patrick Mayhew, nam het besluit in een poging het uitbreken van geweld, zaterdag, te voorkomen. De Britse regering vreest dat het uitbreken van geweld in Derry, waar in 1969 de 'Troubles' begonnen, voorgoed een einde zal maken aan het Noordierse vredesproces. De protestantse Apprentice Boys, vergelijkbaar met de gildebroeders, willen met hun mars vieren dat dertien leerjongens 307 jaar geleden Derry's stadspoorten sloten om het leger van de katholieke koning Jacobus II te weren.

De katholieken die dit beschouwen als een provocatie, houden vrijdagavond een demonstratie.

De protestanten hebben woedend op het besluit van Mayhew gereageerd.

“Het ziet ernaar uit dat ons een heel moeilijk weekeinde staat te wachten”, zei een lid van de Apprentice Boys voor de radio. (Reuter)