MARK WÖSSNER

Het Duitse Bertelsmann, tweede media-concern ter wereld, is door een gebrek aan filmrechten als een “Ferrari zonder brandstof”

Bertelsmann-chef Mark Wössner (58) zei ooit eens dat hij bezig was met een 'aktie eekhoorntje'. Commerciële televisie is een kwestie van overwinteren: je verzamelt licenties, richt een zender op, stelt je frequentie zeker, zendt iets uit dat niet te veel kost, en wacht tot het grote geld verdiend kan worden.

Dat lukte. RTL, opgericht samen met het Luxemburgse CLT, werd de meest bekeken zender van Duitsland en Wössner een gevierd man. In ruim tien jaar tijd vormde de Duitse manager van het jaar 1993 de wat saaie uitgever Bertelsmann om tot een veelzijdig mediaconcern dat nu in de top drie van de wereld staat. In 1968 kwam Wössner er werken en bereikte in 1983 de hoogste positie van het bedrijf. En anders dan menig andere media-tycoon gaat hij over twee jaar gewoon met pensioen.

Sinds de recente fusie van Bertelsmann TV-dochter Ufa met CLT, beschikt Wössner over een entree op de Nederlandse televisie-markt. CLT is namelijk aandeelhouder van de Holland Media Groep (RTL4, RTL5 en Veronica) waar Bertelsmann colega-uitgever VNU als belanghebbende tegenkomt. Op de thuismarkt ziet hij zichzelf graag als verdediger van de pluriformiteit: “Zonder ons zou er een volledig Kirch-monopolie bestaan.”

Toch boog Wössner twee week geleden zijn hoofd. Hij vergeleek strijd met Kirch om de decoders met de Slag om Stalingrad die vooral verliezers opleverde. Maar volgens een strateeg uit het eigen kamp heet de echte verliezer Bertelsmann: “We zitten weliswaar in een Ferrari, maar hebben geen brandstof”, waarbij verwezen werd naar de onvoorstelbare hoeveelheid filmrechten die rivaal Kirch heeft vergaard en Bertelsmann nu de das omdoet.

Misschien dat de Grand Old Man op de achtergrond nog eenmaal in actie zal komen. Want hoewel Wössner de chef is, wordt er bij Bertelsmann nog steeds geen grote beslissing genomen te worden zonder de 75-jarige Reinhard Mohn te raadplegen. Mohn, oud-chef en afstammeling van Carl Bertelsmann die in 1835 begon met het uitgeven van kerkpsalmen, is voor 69 procent eigenaar van het concern.

    • Jaco Alberts