M4daillespiegel (4)

Twee citaten uit de krant van 5 augustus: Ten eerste: “Wat betreft het aantal medailles evenaart Nederland het record van 1928.” Als men bedenkt dat in 1928 het aantal te verdelen medailles minder dan de helft was van het huidige aantal (zonder volleybal, mountainbiken enzovoort), dan volgt dat de Nederlandse prestatie toen groter was dan die van Atlanta.

Ten tweede: “Voor de Amerikanen was het de USA tegen de rest van de wereld.” Met het behalen van 43 van de 271 te verdelen gouden medailles hebben de Amerikanen die strijd dus dik verloren. De landen van de Europese Unie kregen 75 gouden plakken; Europa als geheel vergaarde meer dan de helft. Conclusie: het zwaartepunt van de internationale sportbeoefening ligt nog steeds in Europa. De USA bungelen er maar zo'n beetje bij.

    • H.K. Kuiken