Lichte dubbelvier net uitgeschakeld op WK

ROTTERDAM, 8 AUG. De Nederlandse lichte dubbelvier is gisteren uitgeschakeld bij de wereldkampioenschappen roeien in het Schotse Strathclyde. Bart Breuk, Paul Koper, Huub Bots en slagroeier Joost Kolkman kwamen in de herkansingen driehonderdste van een seconde tekort voor een plaats bij de laatste twaalf. Vorig jaar eindigde de lichte dubbelvier in nagenoeg dezelfde samenstelling nog op de achtste plaats bij het WK.

De vier met stuurman plaatste zich na een teleurstellende eerste dag wel voor de volgende ronde. Daarmee herstelde de ploeg zich voor de teleurstellende klassering op dinsdag. Toen eindigde roeiformatie op de vierde plaats. Volgens coach Maarten van der Lee was die tegenvaller vooral het gevolg van een gebrek aan wedstrijdritme. “We hebben de laatste weken veel gewerkt aan bijzaken zoals tactiek en technische verbeteringen. Daardoor werd het belangrijkste vergeten: gewoon hard trappen”, zei Van der Lee.

Gisteren startte de ploeg feller. Al na 250 meter ging de Nederlandse boot aan de leiding. Met elke tussensprint werd de afstand tot de tegenstanders groter. Hoewel een derde plaats voldoende was voor kwalificatie, stoomde de ploeg door naar de overwinning. Boegroeier Jeroen Kooij wist gisteren waarom de ploeg nu wel de finale bereikte. “We hadden die eerste plaats gewoon nodig voor het zelfvertrouwen. Tijdens de wedstrijd hebben we nooit echt onder druk gestaan, zo gemakkelijk ging het. Nu kunnen we ons met een lekker gevoel voorbereiden op de halve finales.”

Bij de vrouwen plaatste lichte skiffeuze Annette Bogtstra zich ook gemakkelijk voor de volgende ronde. De medaillekandidate had op de finishlijn een voorsprong van vier seconden op haar rivale uit Roemenië. Vandaag komen de mannen lichte-acht en de vrouwen vier-zonder uit in de herkansingen.