LEO KIRCH

De heer Kirch moet zich een nulletje hebben vergist bij aankoop uitzendrechten voetbal-WK's in 2002 en 2006

Bij een bank leende de jonge Leo Kirch in 1956 een bedrag van 54.000 dollar en kocht de rechten van Frederico Fellini's La Strada. De film werd een enorm succes en legde de basis voor de het media-imperium van Kirch, die net zijn baan als wetenschappelijk medewerker economie aan de universiteit van München had opgezegd.

Nog steeds incasseert Kirch voor klappers als Casablanca, The Great Gatsby en Bonanza, waarmee hij in de jaren '50 en '60 de vaste filmleverancier voor ARD en ZDF werd. Zijn archief beslaat naar schatting meer dan 80.000 uur film en tv-series, wat past in zijn streven de in kelders opgeslagen rijkdom in het oneindige te kunnen recyclen. Volgens zijn vijanden schuwt Kirch niet daarbij gebruik te maken van 'mafia-achtige' methoden. Als echte tycoon erkent hij dat hij erop uit is een monopoliepositie te verwerven.

Kirch, inmiddels 70 jaar oud en bijna blind vanwege suikerziekte, is de zoon van een Beierse wijnboer. Zijn vrienden zeggen graag dat hij van klassieke muziek houdt en een persoonlijke vriend was van Herbert von Karajan. Hij heeft nauwe banden met Helmut Kohl, wiens verkiezingscampagne hij met zijn zenders in 1994 ondersteunde. Toen zijn eerste commerciële zender Sat 1 in de jaren '80 de lucht inging, kreeg hij aanvankelijk enkel licenties in deelstaten waar de CDU aan de macht was. Bertelsmanns RTL was te zien in de länder met een SPD-regime.

Kirch beheert met zijn zoon Thomas een omvangrijk media-imperium waarover nauwelijks cijfermateriaal bekend is. Een belangrijke pijler is Kirchs aandeel in de uitgeverij van Axel Springer. Als financier van het Kirch-imperium wordt zo nu en dan de coöperatieve DG Bank genoemd, naast zijn vriend Otto Beisheim, de baas van detailhandel-keten Metro.

De recente aankoop door Kirch van de rechten voor de voetbal WK's in 2002 en 2006 voor een bedrag van 3,2 miljard mark ontmoet hier en daar onbegrip. RTL-baas Thoma: “Hij moet zich een nul hebben vergist.” Dat bedrag kun je met geen mogelijkheid terugverdienen op een toernooi (Japan en Korea) dat in Europa midden in de nacht wordt gespeeld, denkt Thoma.

    • Jaco Alberts