Koers Elsevier daalt ondanks stijging winst

AMSTERDAM, 8 AUG. Elsevier, dat vanmorgen voor opening van de beurs een stijging van de bruto winst over het eerste halfjaar bekend maakte met 12 procent stond vanmorgen onder druk op de Amsterdamse beurs. Elsevier was omstreeks het middaguur 30 cent lager op 26,40.

AMSTERDAM Het AEX-koersgemiddelde van belangrijkste aandelen opende hoger, maar noteerde omstreeks het middaguur een verlies van 0,79 punten op 552,65. “De animo is gering,” aldus een handelaar. Ook de zwakke obligatiemarkt zette de aandelenkoersen onder druk.

KLM, dat vanmorgen twee gulden dividend uitkeerde, noteerde kortstondig een koers van precies 49 gulden. Het is ruim een jaar geleden dat KLM voor het laatst een slotkoers noteerde van minder dan 49 gulden.

ING Barings bracht vanmorgen een koopadvies uit voor het aandeel. De zakenbank verwacht dat KLM zal kunnen profiteren van speculaties over de inkoop van eigen aandelen en een verdere concentratie in de Europese luchtvaart. Omstreeks het middaguur was het aandeel opgekrabbeld tot een koers van 49,70, een verlies van 2,10.

Verantwoordelijk voor het verlies van de AEX waren voorts onder meer Koninklijke Olie met een koersdaling van 80 cent op 251,50 gulden, Akzo Nobel (minus 1,70 gulden op 188 gulden) en Unilever (een verlies van 1,20 op 237,50

Het aandeel Krasnapolsky was vanmorgen in guldens de sterkste stijger. Het boekte een winst van 16 gulden (ruim 9 procent) op 192 gulden. De directie van het hotel maakte gisteren bekend dat de netto winst over de eerste zes maanden van dit jaar explosief is gestegen tot 2 miljoen gulden in vergelijking met 145.000 gulden over de eerste helft van vorig jaar.

Op de Europese valutamarkten steeg de Amerikaanse dollar vanmorgen een fractie van een slotkoers van 1,6670 gulden gisteren tot 1,6671 omstreeks het middaguur. De Franse franc, die de laatste dagen sterk onder druk heeft gestaan liet vanmorgen enig herstel zien. Bij opening noteerde de Franse munt een koers van 32,910 gulden per honderd in vergelijking met een slotkoers van 32,875 gulden gisteren, het laagste punt in vier maanden. De markt blijft sceptisch over de strikte maatregelen die de Franse regering moet nemen om te voldoen aan de criteria voor toetreding tot de Economische en Monetaire Unie. Het pond sterling opende hoger op precies 2,57 gulden in vergelijking met een slotkoers van 2,5675 gisteren. De Britse munt profiteerde van een uitspraak van president Eddie George van de Bank of England, die minister van Financiën Clarke gisteren liet weten dat hij vindt dat de rente omhoog moet om de inflatie in toom te houden.

NEW YORK Op de beurs van New York stuwden de technologiefondsen gisteren het Dow Jones-koersgemiddelde van belangrijkste aandelen omhoog. Eén van de oorzaken was het positieve geluid dat de zakenbank Merill Lynch naar buiten bracht over chipsfabrikant Intel. De Dow Jones sloot 22,56 punten hoger op 5718,67. Olieconcerns, hadden te lijden van dalende prijzen op de olietermijnmarkt, nadat bekend werd dat de VS het plan van de Verenigde Naties om Irak de olie-export deels te laten hervatten heeft gefiatteerd.

TOKIO De effectenbeurs van Tokio is vanmorgen vrijwel volledig hersteld van de koersverliezen van gisteren. Het Nikkei-koersgemiddelde van de 225 belangrijkste aandelen steeg met 253,72 punten (ruim 1,2 procent) tot 20.731,31.