Kinderagenda

Piggelmee en zijn vrienden'In het land van blonde duinen/ Niet zo héél ver van de zee,/ woonde eens een dwergenpaartje/ en dat heette Piggelmee.' Dit zijn de eerste regels van 'Het tovervisje', een verhaal over kabouter Piggelmee en zijn ontevreden vrouwtje. Het eerste verhaal van Piggelmee werd al in 1920 uitgegeven door Van Nelle koffie en thee. Uit Van Nelle's Piggelmee-archief zijn de originele tekeningen van Piggelmee opgedoken. Deze zijn vanaf 10 aug te zien op de tentoonstelling 'Kabouter Piggelmee en zijn vrienden' in de Broerenkerk in Zwolle. Je kunt ook naar een video kijken van het verhaal van het Tovervisje en een Piggelmee-spel spelen. Piggelmee heeft voor deze gelegenheid zijn kaboutervriendjes uitgenodigd. In het museum wordt een tekenfilm vertoond van Sneeuwwitje en de zeven dwergen en Sneeuwwitje is te zien in haar glazen kistje. Ook zijn er tekeningen van Rien Poortvliets Kabouter en tekeningen, curiosa en boeken van Paulus de Boskabouter.

En natuurlijk ontbreken de tuinkabouters niet. Tuinkabouters zijn heel oud. Al in de 17de eeuw stonden in Italiaanse tuinen dwergfiguren tussen de planten en bloemen. Op de tentoonstelling zijn de tuinkabouters opgesteld in kijkdozen.

T/m 5 sept. Ma t/m za 11-17u, do 19-21u en zo 13-17u. Broerenkerk, Broerenkerkplein, Zwolle. Inl 038-4214650. De toegang is gratis.

Clown Zapp

Met zijn koffertje is Clown Zapp helemaal afgedwaald van de fanfare waar hij in meeliep. Hij luisterde zó goed naar de muziek dat hij niet oplette waar hij heenging. Zo komt hij op woensdag 14 augustus om 15u bij de kinderen terecht. Met hen en alle dingen die hij tegenkomt gaat hij spelen. Maar het wordt zo wel een zooitje: kranten ruimt hij op een onhandige manier en hij krijgt ruzie met een elastiek. Gelukkig helpen de kinderen Clown Zapp anders zou de boel mooi in het honderd lopen. Voor kinderen van 4 tot 8 jaar en de toegang is gratis. Parkje, Hotel New York, Koninginnehoofd 1, Rotterdam. Inl 010-4390500.

Circus Ethiopia

Kinderen maken de dienst uit bij Circustheater Elleboog in Amsterdam. Als je circus of toneel wilt spelen dan kan dat daar. En ook kun je circusvoorstellingen bezoeken die door kinderen zijn gemaakt. Vanaf 12 aug. is een heel bijzondere groep kinderen, of liever jongeren, te gast bij Elleboog: Circus Ethiopia uit Addis Abeba in Ethiopië. 32 jongeren spelen 7 voorstellingen voor publiek. Er zijn jongleurs, vliegende mensen, clowns, slangenmensen, acrobaten en muzikanten te zien en te beluisteren.

Circus Ethiopia is in 1991 ontstaan in de sloppenwijken van Addis Abeba. Elke week geven artiesten gratis buitenvoorstellingen waar duizenden mensen naar komen kijken. Ook in andere Ethiopische steden zijn nu jeugdcircussen opgezet.

Op woensdag 14 augustus om 14u en 20u zijn de eerste voorstellingen voor iedereen van 4 tot 100 jaar in Circustheater Elleboog. Kinderen tot 16 jaar betalen ƒ 10, of met een stadspas ƒ 7,50, volwassenen ƒ 15, en met een Stadspas ƒ 12,50. Andere voorstellingsdata zijn: 15 en 16 aug 20u, 17 aug 14u en 20u en 18 aug 14u. Het is wel noodzakelijk te reserveren op di t/m vr tussen 10-17u op 020-6269370. Circustheater Elleboog, Passeerdersgracht 32, Amsterdam.

Konijnen

Jonge konijntjes kun je knuffelen zoveel als je wilt. Tenminste als je tussen de drie en de vijf jaar bent en voor 1 september een bezoek brengt aan het Nederlands Openluchtmuseum. Via een glijbaan belanden de kleuters in een labyrinth van hooi. Vervolgens lopen ze door een gangenstelsel van hooibalen en onderweg staan bakken met konijntjes waarmee ze mogen spelen. Dag. 10-17u, Nederlands Openluchtmuseum, Arnhem. Volwassenen betalen ƒ 16, voor de intree van het museum, kinderen tussen 4 en 12 ƒ 10,50 en kinderen jonger dan 4 jaar mogen gratis naar binnen.

Informatie over activiteiten voor kinderen kunt u sturen naar NRC Handelsblad, Kinderagenda, Postbus 8987, 3009 TH Rotterdam.