Hypotheektarieven met 0,2 procentpunt omlaag

ROTTERDAM, 8 AUG. Verzekeraar Delta Lloyd verlaagt met ingang van vandaag zijn hypotheekrente, zowel voor langlopende als kortlopende leningen. Delta Lloyd heeft zich bij deze beslissing laten leiden door de recente ontwikkelingen op de kapitaalmarkt en hun eigen “visie op de rente-ontwikkeling”.

De lage hypotheekrente heeft in de eerste helft van 1996 in Nederland tot een recordvolume aan hypotheekafsluitingen geleid. In totaal werden in deze periode 256.000 woninghypotheken afgesloten, 13 procent meer dan in het tweede halfjaar van 1995. “Het is voor het eerst dat er in een halfjaar meer dan een kwart miljoen woninghypotheken ingeschreven zijn”, zo meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek vandaag. Ook het aantal nieuw verstrekte consumptieve kredieten is volgens het CBS tot recordhoogte gestegen. Sinds begin 1995 is de hypotheekrente ruim 1 procentpunt gedaald tot gemiddeld 6,5 procent in juni dit jaar.

De beslissing van Delta Lloyd om de tarieven weer te verlagen komt na enkele maanden van rust aan het hypothekenfront. De Generali Verzekeringsgroep en het ABP stelden vorige maand hun tarieven nog naar boven bij. De meeste hypotheektarieven gingen voor het laatst in februari en maart omhoog, na een lange tijd van verlagingen.

Delta Lloyd verlaagt de hypotheekrente voor alle rentevaste perioden met 0,2 procentpunt. Een vijfjarige hypotheek krijgt een rente van 6,1 procent. Voor een tienjarige komt het tarief op 6,9 procent.

De nieuw afgesloten hypotheken worden volgens het CBS lang niet allemaal besteed aan de aanschaf van een nieuw huis. Veel mensen gebruiken deze periode van lage rentes om hun bestaande hypotheek te oversluiten. De totale hypothecaire schuld steeg in het afgelopen halfjaar dan ook veel minder sterk dan het aantal afgesloten hypotheekcontracten: er werd voor 37 miljard gulden aan nieuwe hypotheken ingeschreven, terwijl de hypothecaire schuld met slechts 21 miljard toenam tot 344 miljard gulden.

Hetzelfde geldt in versterkte mate voor het consumptief krediet. In het eerste halfjaar van 1996 steeg het aantal consumptieve kredieten met 15 procent, maar de totale schuld op consumptieve kredieten nam met slechts 1 procent toe tot 7,6 miljard gulden.