'Houd cd-handel Internet vrij'

ROTTERDAM, 8 AUG. Minister Wijers (Economische Zaken) moet proberen een halt toe te roepen aan platenmaatschappijen en importeurs die willen verhinderen dat particulieren goedkoop cd's aanschaffen in het buitenland.

Dat zegt PvdA-Kamerlid Rick van der Ploeg, in reactie op ideeën binnen de Nederlandse platenbranche om individuele burgers die via Internet goedkope cd's kopen juridisch aan te pakken.

Deze week kregen zeven grote platenmaatschappijen van de rechtbank in Utrecht gelijk in hun strijd tegen parallelimport uit Noord-Amerika: een Amersfoortse platenzaak moet op last van de rechter de verkoop uit de VS en Canada geimporteerde cd's staken. De winkelier verkocht de zelf geïmporteerde cd's een tientje goedkoper dan de schijven die via de officiële distributeur worden geleverd.

Vanochtend bevestigde de NVPI, de belangenorganisatie van de platenmaatschappijen, dat ze met haar advocaat mogelijkheden onderzoekt van juridische actie tegen verkoop van goedkope parallel geimporteerde cd's via Internet. “Het is van de zotte dat de gevestigde platenindustrie dit doet. Daar moet tegenwicht tegen worden geboden”, zegt Van der Ploeg. De platenmaatschappijen wonnen de rechtszaak in Utrecht op basis van de merkenwet die eerder dit jaar van kracht werd en die een uitvloeisel is van Europese regelgeving. Volgens Van der Ploeg zijn “de consequenties van het wetje niet goed doordacht” en moet minister Wijers in Europees verband aandringen op wijziging zodat parallelimport mogelijk blijft.

Wat Van de Ploeg betreft moet parallelimport altijd mogelijk blijven, behalve als onder meer sprake is van dumping, piraterij of wanneer fors is geïnvesteerd in de ontwikkeling van een produkt.