Handelsoverschot Japan daalt opnieuw

TOKIO, 8 AUG. Het overschot op de lopende rekening van de Japanse betalingsbalans is in juni met 25,5 procent gedaald tot 672 miljard yen, ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar. Dit heeft het ministerie van handel vanmorgen bekendgemaakt. Het overschot in de goederenhandel daalde met 17,5 procent tot 953 miljard yen.

Dit is de negentiende achtereenvolgende maandelijkse daling. In de eerste helft van dit jaar daalde het overschot op de lopende rekening (import en export van en goederen en diensten) met 34,5 procent tot 3,61 biljoen yen (33,4 miljard dollar) in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. De daling weerspiegelt de Japanse inspanning de eigen markt verder open te stellen en overplaatsing van produktie naar het buitenland. Volgens economen vertraagt de daling door de sterkere concurrentiekracht van Japanse exporteurs als gevolg van de lagere yen. (Reuter)