Geen proces tegen HMG

AMSTERDAM, 8 AUG. Het kort geding dat vandaag zou dienen tussen de vereniging van kabelexploitanten, de Vecai, en de Holland Media Groep (HMG) is op het laatste moment afgeblazen. De HMG heeft toegezegd het contract met de kabelmaatschappijen na te zullen komen.

Elf kabelexploitanten met in totaal ongeveer 800.000 abonnees kunnen daarom na 15 augustus RTL4, RTL5 en Veronica blijven doorgeven.Vanaf 15 augustus stapt HMG over van analoge naar digitale uitzend-signalen. De kabelexploitanten moeten die weer omzetten in analoge, omdat hun infrastructuur nog niet geschikt is voor de modernste technieken.

De HMG wilde het 'deblokkeringssignaal' - vereist voor omzetting van digitaal naar analoog voor kabelaars die een kopstation huren van PTT Telecom - alleen meesturen onder “bepaalde voorwaarden”. Het kopstation is nodig om de tv-signalen te kunnen ontvangen van de satelliet. De Vecai beschuldigde de HMG ervan via een omweg auteursrechten te willen innen van de PTT voor de doorgifte van de televisiesignalen. Kabelmaatschappijen die zelf over een kopstation beschikken hoeven namelijk niet te betalen voor het deblokkeringssignaal.De HMG heeft nu toegezegd ook voor de elf hurende kabelmaatschappijen het deblokkeringssignaal mee te sturen. “Het conflict met de PTT is nog niet uit de lucht. We wilden dit geschil echter niet over de rug van de kijkers uitvechten. Vandaar dat wij hebben besloten het deblokkeringssignaal voorlopig mee te sturen”, aldus de woordvoerder van de HMG. Hij kon nog niet zeggen of de HMG een bodemprocedure zal aanspannen tegen PTT Telecom.