Ferrari kan atleten niet inspireren in zonnig Sestriere

ROTTERDAM, 8 AUG. Een fonkelnieuwe Ferrari ter waarde van circa 220.000 gulden heeft de atleten gisterochtend bij de traditionele wedstrijden in het Noorditaliaanse ski-oord Sestriere niet tot grootse daden kunnen inspireren. Gehinderd door de tegenwind kwamen de deelnemers niet in de buurt van een wereldrecord, de voorwaarde om de Ferrari in ontvangst te mogen noemen.

Vier dagen na het einde van de Olympische Spelen in Atlanta bleken de benen van de meeste atleten in de warme zon van de 2.000 meter hoog gelegen plaats nog te loom voor aansprekende prestaties. Vorig jaar bracht verspringer Ivan Pedroso uit Cuba in Sestriere het wereldrecord op 8,96 meter, een afstand die later door de internationale atletiekfederatie niet werd erkend wegens te veel rugwind. Linford Christie, in Atlanta al voor de finale op de 100 meter door twee valse starts gediskwalificeerd, kwam gisteren niet verder dan de tweede plaats op zijn sterkste onderdeel. De Britse olympisch kampioen van vier jaar geleden in Barcelona liep een matige tijd van 10,29 seconden, 0,12 seconden langzamer dan winnaar Bruny Surin uit Canada. Op de 100 meter vrouwen trok Merlene Ottey zich terug. De Jamaicaanse liep bij de warming up een lichte blessure op. De Russin Natalia Voronova won in 11,45 seconden.

Randy Barnes, op de Spelen goed voor de gouden medaille, won het kogelstoten met een afstand van 21,65 meter. De Amerikaan kwam daarmee drie centimeter verder dan in Atlanta. Samen met hordenloper Allen Johnson, gisteren in 13,25 seconden de snelste, was Barnes de enige Amerikaanse medaillewinnaar in Noord-Italië. De meeste atleten gaven de voorkeur aan een feestelijke receptie bij president Clinton op het Witte Huis in Washington.

De Britse hinkstapspringer Jonathan Edwards, zilver in Atlanta, zegevierde op zijn specialiteit met een afstand van 17,67 meter. Olympisch kampioen Kenny Harrison ontbrak in het ski-oord waar volgend jaar de WK skiën worden gehouden.

Drie verspringers kwamen bij de mannen tot behoorlijke verrichtingen: de Amerikaan Joe Greene (8,46 m), zijn landgenoot Erick Walder (8,36) en de Senegalees Tidiane Touré (8,34).