Felle gevechten in centrum Grozny

MOSKOU, 8 AUG. Tsjetsjeense rebellen en Russische troepen bevochten elkaar vanmorgen voor de derde achtereenvolgende dag in het centrum van Grozny. Er is sprake van talloze slachtoffers. Beide partijen zeggen versterkingen naar het front te hebben gestuurd.

Onder de Russische strijdkrachten zijn volgens eigen opgave zestig doden en 250 gewonden gevallen. De Russen zeggen tweehonderd rebellen te hebben gedood. De Tsjetsjenen van hun kant beweren driehonderd soldaten te hebben gedood. Negen Russische helikopters en 44 pantservoertuigen zouden zijn vernietigd. De strijd concentreert zich op het gebouw van de pro-Russische regering in Grozny. De rebellen wisten gistermiddag de telefooncentrale op vijftig meter van het regeringsgebouw in te nemen. De Russen hebben drie colonnes pantserwagens gestuurd om het regeringsgebouw te ontzetten. Na zware aanvallen slaagden zij er vanmorgen in het gebouw te ontzetten, aldus het Russische persbureau Interfax.

Het offensief van de Tsjetsjenen is het grootste sinds maart, toen zij Grozny ook binnendrongen en het leger dagen nodig had om de stad weer onder controle te krijgen. Dat offensief leidde tot onderhandelingen die onder toezicht van president Jeltsin zelf een staakt-het-vuren tot gevolg hadden. Na Jeltsins herverkiezing hebben Russische troepen de Tsjetsjenen ervan beschuldigd gemaakte afspraken niet na te komen en hun bombardementen op Tsjetsjeense dorpen te hebben hervat.

Het offensief is er op gericht de inauguratie van de herkozen Jeltsin, morgen, te verstoren. “We zijn Jeltsin tegemoet gekomen tijdens de verkiezingen, in de overtuiging dat hij echt de oorlog wilde stoppen”, zei een Tsjetsjeense commandant gisteren. “Maar nu blijkt dat Jeltsin iedereen heeft bedrogen. Nu willen we zijn feestdag bederven en al zijn gasten eraan herinneren dat de oorlog voortduurt en dat Tsjetsjenië nooit met geweld zal worden veroverd.”