Fabrikanten twisten over 'slangelamp'

Black & Decker en Kinzo, importeur van het merk GSL, hebben gisteren voor de Haagse rechtbank het eigendomsrecht betwist van de zogeheten 'slangelamp'. Black & Decker beschouwt zichzelf als de uitvinder van dit product. De Amerikaanse fabrikant beschouwt een soortgelijk product dat door Kinzo in Nederland wordt verkocht als namaak en eist dat de concurrent stopt met de verkoop.

Het gaat om een zaklantaarn met daaraan een soort dunne, stugge stofzuigerslang van circa 50 centimeter. Hierdoor kan hij overal bevestigd worden: op de grond, om een paal, hangend aan een stoel. In bijna twee jaar tijd heeft Black & Decker mondiaal tien miljoen buigzame zaklampen (winkelprijs 50 gulden) verkocht. Al spoedig kwam fabrikant GSL uit Hongkong met een soortgelijke lamp op de proppen, die ruim een tientje goedkoper is. De rechtbank doet uitspraak op 14 augustus.