Eerherstel voor Bonhoeffer

BONN, 8 AUG. Wat vanzelfsprekend leek, en eigenlijk ook al was, is gisteren bevestigd door het gerechtshof in Berlijn: het doodvonnis wegens landverraad dat een inderhaast bijeengeroepen SS-rechtbank op 8 april 1945 uitsprak tegen de protestantse theoloog Dietrich Bonhoeffer, admiraal Wilhelm Canaris en drie andere Duitse verzetsmensen was onrechtmatig.

Pijnlijk voor de Duitse justitie is dat het hof er in zijn toelichting op wijst dat de onrechtmatigheid van dat doodvonnis al in mei 1946 in Beierse wetgeving was vastgelegd, al was dat de afgelopen halve eeuw nagenoeg onopgemerkt gebleven. In feite geldt het nu nog eens bevestigde eerherstel dus al sinds 1946.

Bonhoeffer was in 1943 gearresteerd wegens zijn contacten met Zweedse kerken over een mogelijk eerder einde van de oorlog. Hij had zich in 1939 aangesloten bij een verzetsgroep rondom de chef van de Duitse contraspionage, admiraal Canaris.