Debré wil 'krachtig optreden' tegen illegale hongerstakers

PARIJS, 8 AUG. “Illegale immigranten zonder kinderen van de Franse nationaliteit moeten zich voorbereiden op terugkeer naar hun land van herkomst. Die zullen wij geen papieren geven. Zij kunnen er op rekenen dat wij daar buitengewoon krachtig in zullen zijn.”

Dat zegt de Franse minister van Binnenlandse Zaken, Debré, nadat tien illegalen de 36e dag van hun hongerstaking zijn ingegaan en duizend van collega-'sans papiers' gisteren opnieuw hebben gedemonstreerd met een mars van de Eiffeltoren naar de Plaats van de Mensenrechten bij het Trocadéro in Parijs.

Vanmorgen is weer een vliegtuig uit Frankrijk vertrokken dat 40 illegalen zou terubrengen naar Tunesië en 38 naar Mali. Minister Debré beroemt zich er vandaag in het dagblad Le Figaro om dat hij het aantal uitzettingen dit jaar met 25 procent heeft opgevoerd vergeleken met vorig jaar.

300 illegalen houden nog steeds de Saint-Bernard kerk in Noord-Parijs bezet. Enige tientallen van hen hebben inmiddels papieren gekregen, maar zij blijven actie voeren uit solidariteit met de anderen en de hongerstakers die in de kerk verblijven.

Minister Debré ontving gisteren vertegenwoordigers van SOS Racisme en de roomskatholieke hulporganisatie Secours Catholique. Na afloop waren zij uiterst teleurgesteld. “De minister zit potdicht en heeft geen oog voor het menselijk drama dat zich hier afspeelt”, aldus Fodé Sylla, de voorzitter van SOS Racisme, die enige hoop had geput uit meer toeschietelijke woorden van president Chirac.