Communisten Rusland lid brede beweging

MOSKOU, 8 AUG. De brede coalitie van communisten en nationalisten die Gennadi Zjoeganov steunde bij de presidentsverkiezingen in Rusland heeft zich gisteren omgevormd tot een politieke beweging. Op de oprichtingsvergadering van de Nationaal Patriottische Unie werd Zjoeganov tot voorzitter gekozen.

De oprichting van de nieuwe beweging logenstraft voorlopig de verwachtingen dat zowel de coalitie tussen nationalisten en communisten als de communistische partij zelf uiteen zouden vallen na de verkiezingsnederlaag van Zjoeganov.

Doel van de Unie, waarin bestaande partijen samenwerken maar niet opgaan, is het winnen van de regionale verkiezingen dit najaar en van de volgende presidentsverkiezingen die naar verwachting van de oppositie veel eerder zullen worden gehouden dan over vier jaar. Zjoeganov en de zijnen lieten zich schamper uit over de gezondheidstoestand van Boris Jeltsin, die morgen voor een ambtstermijn van vier jaar wordt beëdigd.

“In die clips die ze ons op de televisie tonen kunnen we zien dat de president ziek is”, zei filmmaker en parlementariër Stanislav Govoroechin, vice-voorzitter van de nieuwe beweging. “Natuurlijk, laat God hem kracht geven. Maar je kunt de mensen niet voor de gek houden. Ze zien dat hij niet in staat is het land te regeren.”

Het is nog niet duidelijk hoe hecht het nieuwe samenwerkingsverband is. Viktor Anpilov, leider van de extremistische groep Werkend Rusland, zei 'sceptisch' te zijn. “Om Lenins woorden te gebruiken: wat nodig is om een regime omver te werpen is niet alleen een machtige organisatie maar een organisatie van revolutionairen”, aldus Anpilov. En daar rekent hij gematigde communisten als Nikolaj Ryzjkov (premier onder Gorbatsjov) en filmregisseur Govoroechin niet toe.

Govoroechin op zijn beurt riep op tot verwijdering van wat hij noemde “de orthodoxen die nog steeds geloven dat zonder de onthullingen van Solzjenitsyn, de hervormingen van Gorbatsjov en de films van Govoroechin alles okee zou zijn. Maar geen van de ziekten van vandaag is nieuw”.