Commandanten van Rode Khmer lopen over naar regering

PHNOM PENH, 8 AUG. Twee hoge commandanten van de Cambodjaanse verzetsbeweging Rode Khmer hebben zich met hun eenheden aangesloten bij het regeringsleger. Dat heeft de 'tweede premier' van Cambodja, Hun Sen, vandaag gezegd. De radio van de Rode Khmer zweeg over de kwestie, maar bracht wel ander belangrijk nieuws: Ieng Sary, in de jaren zeventig na Pol Pot de hoogste leider van de Rode Khmer, is door de rebellen “wegens corruptie” ter dood veroordeeld.

“Divisie 450 in Phnom Malai, geleid door Sok Peap en divisie 425 onder leiding van Mit Chien in Pailin hebben met al hun manschappen de Rode Khmer verlaten en zich aangesloten bij de regering”, zo zei Hun Sen vandaag. Het zou gaan om 3.000 man in totaal. Met de twee commandanten zou maandenlang zijn onderhandeld over hun overstap. Ze zijn door Hun Sen benoemd tot generaal.

Sinds de Rode Khmer als enige Cambodjaanse factie de vrije verkiezingen van 1993 boycotte, zijn verscheidene malen rebellen overgelopen, maar niet eerder ging het om zo'n groot aantal.

Over de verblijfplaats van de overgelopen commandanten evenals over die van Ieng Sary bestaat onduidelijkheid. Volgens sommige berichten bevinden ze zich alledrie in de Thaise hoofdstad Bangkok, waar ze zouden worden verhoord door Thaise militairen. Hun Sen maakte daar vandaag geen gewag van. Hij riep Ieng Sary op zich over te geven aan het regeringsleger.

Ieng Sary is in Cambodja zeer berucht. Tijdens het bewind van de Rode Khmer, tussen 1975 en 1979, was hij minister van Buitenlandse Zaken. Hij werd aangeduid als 'Broeder Nummer Twee' na 'Broeder Nummer Een' Pol Pot. Onder de Rode Khmers kwamen destijds meer dan 1 miljoen Cambodjanen om het leven door geweld, honger of ontberingen. Nadat het Vietnamese leger in januari 1979 Phnom Penh innam, trokken Pol Pot, Ieng Sary en de ander Rode-Khmerleiders zich met hun manschappen terug in de westelijke oerwouden van Cambodja, van waaruit ze een guerrillaoorlog begonnen. Ieng Sary kreeg het financiële beheer van de Rode Khmer toegewezen.

Vandaag maakte de radio van de Rode Khmer bekend dat Ieng Sary zich schuldig heeft gemaakt aan malversatie. Hij zou 28 miljoen gulden hebben ontvreemd uit de kas.

In Phnom Penh is het nieuws over Ieng Sary met scepsis ontvangen. In juni maakte de Rode Khmer bekend dat Pol Pot aan malaria was gestorven. Ook aan de juistheid van dit bericht wordt in Phnom Penh getwijfeld. De dood van Pol Pot is niet door andere bronnen bevestigd. Phnom Penh ziet in de berichten pogingen van de Rode Khmer bij de bevolking in het gevlij te komen. (AFP, Reuter)