Club Brugge stelt teleur in EC-voorronde

ROTTERDAM, 8 AUG. De Belgische landskampioen Club Brugge heeft het eerste duel in de voorronde van de Champions League gelijk gespeeld tegen Steaua Boekarest. Voor eigen publiek kwam de formatie van trainer Hugo Broos niet verder dan 2-2. De return is over twee weken in Roemenië. De winnaar van de ontmoeting plaatst zich voor de lucratieve groepswedstrijden van de Champions League, de verliezer mag deelnemen aan het UEFA-Cuptoernooi.

Brugge, dat afgelopen weekeinde de nationale competitie begon met een overwinning, kwam tegen Steaua twee keer op voorsprong. In de 25ste minuut opende Nielsen de score, maar in de laatste minuut voor de rust bracht Ilie de Roemenen met een fraaie volley op gelijke hoogte. In de 62ste minuut was de getalenteerde nummer tien, die komende winter voor vijf miljoen gulden naar een andere club mag vertrekken, opnieuw succesvol. Deze keer verschalkte hij doelman Verlinden met een lob. Acht minuten eerder had Spehar de 12.000 toeschouwers in het Jan Breydel-stadion in Brugge nog hoop gegeven op een goede uitgangspositie voor het tweede treffen tegen Steaua. Maar na het laatste fluitsignaal van scheidsrechter Pedersen uit Noorwegen realiseerden zij zich dat Brugge's kansen om de voorronde te overleven uiterst klein zijn.

Brugge-trainer Broos toonde zich na afloop van het teleurstellende resultaat toch nog redelijk optimistisch. “We hebben behoorlijk tot goed gevoetbald, maar we gaven twee doelpunten zomaar weg. Daarbij sprongen we zelf onzorgvuldig met de kansen om. We hebben zeker vijf, zes goede mogelijkheden op een treffer gehad. Maar als je die niet benut, moet je op dit niveau de rekening cash betalen. Uitgeschakeld zijn we echter nog lang niet. Als we hier zoveel kansen kunnen creëren, kunnen we dat over twee weken in Boekarest ook.”

Speltechnisch hadden de balvaardige Roemenen meer in huis dan de Belgische landskampioen. Brugge werd zo nu en dan volledig weggetikt. Tactisch toonde Steaua zich ook de meerdere. De buitenspelval werd vaak en goed gehanteerd. Tot frustratie van de Belgen, die verder vooral een lesje kregen in efficiëntie.

Een jaar geleden werd Anderlecht uitgeschakeld in de voorronde van de Champions League. De toenmalige landskampioen van België verloor van het Hongaarse Ferencvaros, dat later in de groepswedstrijden van de Champions League twee keer van Ajax verloor. Het verlies in de eerste, voor eigen publiek gespeelde wedstrijd tegen de Hongaren luidde het ontslag in van de nog maar net aangestelde trainer Herbert Neumann.

Als Brugge door Steaua wordt uitgeschakeld, rest de club één troost. Door een besluit van de Europese voetbalbond UEFA mogen de verliezers van de voorronde-duels deelnemen aan het toernooi om de UEFA Cup.

Glasgow Rangers wist gisteravond de thuiswedstrijd tegen Alania Vladikavkaz wel te winnen. In hun voorrondeduel voor de Champions League waren de Schotten met 3-1 te sterk voor de Russen. Alania opende wel de score, maar na de pauze brachten McInnes, McCoist en Petric de Schotse landskampioen de overwinning. Alania speelde vanaf de 63ste minuut met tien man, omdat Pagajev na zijn tweede gele kaart van het veld werd gestuurd. Rangers speelde zonder de geschorste Engelse international Gascoigne.

Grasshoppers uit Zwitserland heeft goede vooruitzichten op het bereiken van de Champions League. Voor eigen publiek werd Slavia Praag uit Tsjechië met 5-0 verslagen.