Chirac wil wet tegen 'eenzijdige' sancties VS

PARIJS, 8 AUG. President Chirac heeft de toon verhoogd van zijn protest tegen de in Washington aangenomen wet-d'Amato tegen Libië en Iran.

Hij heeft de Franse regering opgeroepen, samen met de Europese partners, tot een “buitengewoon krachtige opstelling ten opzichte van dit eenzijdige initiatief van de Verenigde Staten”. Dat deelde de Franse regeringswoordvoerder minister Lamassoure gisteren mee na de laatste bijeenkomst van de ministerraad vòòr 'Parijs' op vakantie gaat.

De Franse regering bestudeert de mogelijkheid van wettelijke maatregelen te nemen tegen mogelijke Amerikaanse sancties.

Vandaag zou de Ierse ambassadeur in Washington, die het halfjaarlijkse voorzitterschap van de EU vertegenwoordigt, formeel het bezwaar van de EU tegen de wet d'Amato aan het Amerikaanse Ministerie van Buitenlandse zaken bekendmaken. Chirac wil dat Frankrijk en Europa wetgeving op maat voorbereiden, zogenaamde spiegelwetten, om deze zaak “op voet van gelijkheid” met de Amerikanen te kunnen uitvechten.

De Franse president toonde zich tevreden dat Europa in eerste instantie al bijzonder krachtig heeft gereageerd op de Amerikaanse sanctiewet. Frankrijk staat daar pal achter. Volgens de Franse minister voor Europese zaken, Michel Barnier, zijn de Verenigde Staten niet in een positie Frankrijk de les te lezen op het gebied van terrorisme-bestrijding. Hij verweet Washington vlak na de speciale terrorisme-top van de G-7 in Parijs al weer op zijn eigen houtje maatregelen te nemen terwijl overleg en samenwerking waren afgesproken.

Volgens de president-directeur van de Franse oliemaatschappij Total, Thierry Desmarest, blijft zijn bedrijf investeren in Libië en Iran. Tegenmaatregelen tegen de Amerikaanse wet, waar volgens hem aan wordt gewerkt, zullen voortgaande activiteiten in die landen mogelijk maken.

Iran heeft nog een schuld van 200 miljoen gulden aan de Franse automobielfabrikant Peugeot. Die wordt afgelost via olie-leveranties aan Total. Eerder gecontracteerde investeringen van Total vallen niet onder de Amerikaanse wet. Voorgenomen nieuwe investeringen van de Franse oliemaatschappij Elf zouden daar wel onder kunnen vallen.