Arnhem verbiedt herdenking van Hess

ARNHEM, 8 AUG. De gemeente Arnhem geeft geen toestemming voor een herdenkingsmars van neo-nazi's op 17 augustus. Op die dag willen neo-nazi's uit Nederland en omliggende landen de sterfdag van nazi-kopstuk Rudolf Hess herdenken.

Loco-burgemeester J. van Doorne verbiedt de mars uit vrees dat de openbare orde verstoord wordt. De herdenking van de sterfdag van Hess leidt al jaren tot problemen. Vorig jaar kwamen er tussen de honderd en tweehonderd neo-nazi's bijeen in Denemarken, waar ze door bewoners verjaagd werden met flessen en stenen. Een jaar eerder, in Luxemburg, kwam het ook tot vechtpartijen.

De aanvraag voor de mars was op verzoek van het Duitse Rudolf Hess-comité ingediend door de Arnhemmer C. Kusters, mede-oprichter van de Fundamentalistische Arbeiders Partij (FAP) en eerder in Arnhem lijsttrekker van de Centrumpartij 86. Vorig jaar liet Kusters in een interview weten dat hij geweld legitiem vindt. Naar aanleiding van die uitlating stelde justitie een onderzoek in naar de FAP, dat blijkens strooifolders een 'Groot-Germaans Nederland' wil 'zonder zionisten en communisten'. Kusters heeft de aanvraag voor de mars naar eigen zeggen ingediend omdat de kans van slagen in Nederland groter wordt geacht dan in Duitsland. Hij zei duizend tot vijftienhonderd sympathisanten te verwachten.

Rudolf Hess was tot mei 1941 de beoogd opvolger van Hitler. In die maand vertrok hij in het geheim per vliegtuig naar Engeland, waarschijnlijk om op eigen gelegenheid de vrede te bewerkstelligen. Na de oorlog werd hij in Neurenberg tot levenslang veroordeeld en opgesloten in de Spandau-gevangenis te Berlijn. Daar pleegde hij in 1987 op 93-jarige leeftijd zelfmoord.