36ste brug over de Seine geopend

PARIJS, 8 AUG. Vannacht is de Pont Charles de Gaulle geopend, de 36ste brug over de Seine in Parijs. Tot de bouw werd in 1990 besloten. Ter gelegenheid van de honderdste geboortedag van de grondlegger van de Vijfde Republiek besloot de toenmalige burgemeester van de stad, Jacques Chirac, de nieuwe brug naar De Gaulle te noemen.

De slanke, witte brug die met een vliegtuigvleugel wordt vergeleken, heeft 80 miljoen gulden gekost, is 208 meter lang en 18 meter breed en is ontworpen door de architecten Luois Arretche en Roman Karasinski, die inmiddels zijn overleden. De brug verbindt de linker Seine-oever bij het Gare d'Austerlitz met de rechteroever bij het Gare de Lyon.

Vooral het financiële district bij Bercy moet er beter bereikbaar mee worden. Bewonersorganisaties klagen dat opnieuw alleen aan het autoverkeer is gedacht. Lopen en fietsen in deze buurt met veel grote gebouwen en snelwegen is onveilig.

De architect die de brug heeft voltooid, Marcel Nouviale: “Wij hebben een brug willen bouwen die discreet is en tegelijk het eind van de twintigste eeuw markeert.”