Zuid-Afrika: mars moslims tegen misdaad

KAAPSTAD, 7 AUG. Een groep van duizend bewapende moslims heeft vandaag in het Zuidafrikaanse Kaapstad een optocht gehouden waarin ze drugsdealers met de dood bedreigden. Zondag kwam bij een soortgelijke betoging een beruchte bendeleider om het leven.

'God is groot' en 'Doodt de drugshandelaren' riep de menigte vandaag. De betoging van zondag, waaraan 200 moslims deelnamen, liep uit op een openbare lynchpartij. De moslims, verenigd in 'People against Gangsterism and Drugs' (PAGAD), demonstreerden voor het huis van de tweelingbroers Rashaad en Rashied Staggie, leiders van de bende 'Hard Livings'. Vanuit het huis werden de betogers plotseling onder vuur genomen. Hun aanvoerder, Muhammed Ali Parker raakte daarbij gewond. Woedende moslims keerden zich hierop met geweld tegen de gebroeders Staggie. Een van beiden, Rashaad, werd neergeschoten, met benzine overgoten en in brand gestoken. De aanwezige politie werd eveneens bedreigd en was niet in staat Staggie te helpen.

Rashied Staggie zwoer maandag tijdens de begrafenis van zijn broer wraak te zullen nemen. Hij staat nu alleen aan het hoofd van 3.000 'Hard Living Kids', de op een na grootste bende van Kaapstad. “Het lijkt op oorlog”, zei hij, “ maar wij zijn niet begonnen. Dat deed de PAGAD.” De moslim-gemeenschap in Kaapstad is bezorgd over de toenemende criminaliteit in haar wijken, met name drugshandel, prostitutie en diefstal.

Ze vreest een verdere verpaupering van haar woongebieden. Geestelijke leiders van de Gatesville-moskee hebben de gelovigen opgeroepen ferm op te treden tegen misdaad en geweld. Criminoloog Wilfried Scharf van de Universiteit van Kaapstad ziet de gewelddadige uitbarstingen als een gevolg van het groeiend cynisme over de inzet van de politie. De moslims klagen er al lange tijd over dat de politie jeugdigde gangsters wel oppakt, maar dat de jongens in de regel binnen een paar dagen weer op straat staan. PAGAD-leider Parker liet vanuit zijn schuilplaats weten een intensivering van de oorlog tussen de gangs en de moslims een goede zaak te vinden. “Elke strijder van God weegt op tegen 5.000 gangsters. Ieder van ons is bereid zijn leven te geven.”

Volgens het Zuidafrikaanse radiostation SABC heeft een PAGAD-lid bevestigd dat zijn organisatie door een aantal Arabische landen, waaronder Libië financieel en materieel wordt ondersteund. (Reuter, AP)