Zaak van corrupte rechercheur achter gesloten deuren

ROTTERDAM, 7 AUG. De Rotterdamse rechtbank heeft vandaag verhinderd dat er in het openbaar werd ingegaan op de strafzaak tegen een invloedrijke Rotterdamse politieman die van grootschalige corruptie wordt verdacht.

Zowel de verdediging als justitie vroegen vanochtend “in het belang van de openbare orde en het belang van de Staat” dat de deuren van de rechtbank werden gesloten. De president A. van Breukelen-van Aarnhem wees dit argument af maar stelde dat “het belang van een goede rechtspleging” een behandeling achter gesloten deuren wel rechtvaardigde. Woordvoerders van justitie en de rechtbank zeiden zich niet te kunen herinneren dat het in de naoorlogse geschiedenis eerder is voorgekomen dat behandeling van een dergelijke zaak om deze reden gesloten wordt gehouden.

De verdachte rechercheur Richard L. was een belangrijke agent van de criminele inlichtingendienst in Rotterdam. Zijn functioneren komt in het rapport-Van Traa regelmatig aan de orde. Hij werd begin dit jaar op heterdaad betrapt toen hij justitiële dossiers verkocht aan een criminele infiltrant. Volgens de advocaat van deze infiltrant, P. Doedens, heeft L. mogelijk in een vijftiental strafzaken CID-stukken verkocht. Ook Doedens werd vandaag de toegang tot de rechtszaak ontzegd.

Vandaag stond centraal het geschil tussen het advocatenkantoor van de verdachte rechercheur, Sjöcrona, Van Stigt, De Roos & Pen, en het openbaar ministerie over de inbeslagname van de stukken die L. zou hebben gestolen. Eerder dit jaar heeft justitie bij twee filialen van het advocatenkantoor huiszoekingen verricht om de politiedossiers terug te krijgen. De advocaten hadden eerder geweigerd de stukken af te staan omdat ze die nodig denken te hebben voor de verdediging van hun cliënt. L. heeft echter eerder volgens het openbaar ministerie tegenover de rechter-commissaris verklaard dat hij wil dat zijn advocaat de stukken teruggeeft aan justitie.

L., die op vrije voeten is, woonde vanochtend de zitting onder bewaking en in vermomming bij. Justitie zegt nog niet te hebben besloten of ze de hele strafzaak achter gesloten deuren wenst af te handelen.