Wellicht nog kans voor failliet AaBe

TILBURG, 7 AUG. De failliet verklaarde fabriek voor onder meer brandvertragend vliegtuigtextiel AaBe in Tilburg wordt wellicht in kleinere vorm voortgezet. Curator G. Mannaerts zegt daarover binnen veertien dagen uitsluitsel te hebben. Veertig van de 135 personeelsleden zouden dan hun baan kunnen behouden. Het gaat om de sector die de bekleding maakt voor vliegtuigen. Van dergelijke bedrijven zijn er maar vijf op de hele wereld.

Gisteren werd de 135 personeelsleden tijdens een besloten bijeenkomst in de kantine ontslag aangezegd. Na afloop hadden ze kritiek op de manier waarop ze - tijdens hun vakantie - van de problemen hadden gehoord, namelijk via de media. Op hun laatste vakantiedag vonden ze thuis de brief in de bus waarin over het ontslag werd gerept. Ze wijzen erop dat de meeste werknemers ouder zijn, vaak een lang dienstverband hebben en dat er voor hen gezien het specialisme waarin ze werken elders geen arbeidsplaats te vinden zal zijn. Nagenoeg de hele Tilburgse textielindustrie is verdwenen. AaBe was een van de laatste bedrijven en het laatste bedrijf dat in deze sector werkte.

Noch Mannaerts noch directeur De Jong wil vertellen met welke ondernemingen wordt onderhandeld over een voortzetting van een afgeslankt AaBe. Ook niet of het juist is dat een van de twee grootaandeelhouders, Driessen Aircraft Interior in Wieringerwerf, interesse heeft. De andere grootaandeelhouder is ABN Amro. Bestuurder H. van Winkel meent dat, mocht een deel van de activiteiten worden voortgezet, dat niet meer kan in de huidige vestiging. Die is veel te groot.

Vorig jaar sloot AaBe af met een verlies van 2,5 miljoen gulden. In de verklaring waarin de directie vorige week het faillissement aankondigde, werd gesproken van “de relatief hoge financieringslasten”.

Ooit werkten er 1.500 mensen bij AaBe. Het bedrijf was in zijn hoogtijdagen een begrip wegens de wollen dekens.