Tudjman en Milosevic ontmoeten elkaar

BELGRADO, 7 AUG. De presidenten van Servië en Kroatië, Slobodan Milosevic en Franjo Tudjman, ontmoeten elkaar vandaag voor hun eerste bilaterale top sinds 1991.

Het Joegoslavische persbureau Tanjug meldde gisteren dat Milosevic, die in Griekenland vakantie houdt, in de badplaats Vouliagmeni, op twintig kilometer ten zuiden van Athene, met de Kroatische president praat. De Kroaten bevestigden dit later gisteren; ze voegden eraan toe dat het gesprek wordt georganiseerd door de Griekse premier Simitis.

Simitis ontving beide leiders vanochtend voor het begin van het overleg, en trok zich vervolgens terug.

Tudjman en Milosevic hebben elkaar sinds het uitbreken van de oorlog in ex-Joegoslavië nog vaak getroffen in het kader van het vredesoverleg in plaatsen als Genève, Londen, Dayton en Parijs, maar van een bilaterale top is - afgezien van eventuele geheime topontmoetingen - geen sprake meer geweest sinds Kroatië midden 1991 eenzijdig de onafhankelijkheid uitriep. De laatste keer dat ze elkaar zagen was op 2 juni, toen ze in Genève spraken met hun Bosnische ambtgenoot Izetbegovic en de Amerikaanse minister Warren Christopher. (Reuter, AP)