Tsjetsjenen veroveren deel van Grozny

MOSKOU, 7 AUG. Tsjetsjeense rebellen hadden vanmorgen grote delen van de hoofdstad Grozny in handen, maar het symbolisch belangrijke gebouw van de pro-Russische regering van de republiek hadden zij nog niet veroverd.

Aan Russische zijde zijn tijdens de gevechten van het afgelopen etmaal volgens officiële cijfers 29 doden en meer dan honderd gewonden gevallen.

De berichten uit de Tsjetsjeense hoofdstad zijn verre van volledig, 36 uur nadat enkele honderden rebellen een grootscheeps offensief begonnen.

Russische noch buitenlandse journalisten krijgen toegang tot het stadscentrum, dat in rook is gehuld en waar voortdurend schotenwisselingen klinken. De Russische televisiezender ORT meldde vanmorgen zonder bronvermelding dat Moskou extra troepenversterkingen naar de opstandige deelrepubliek wil sturen.

Een verslaggever van het persbureau Interfax die op het moment dat de gevechten begonnen in de stad aanwezig was, rapporteerde vanmorgen dat de rebellen “in feite de stad beheersen”. Een groep strijders onder leiding van Roeslan Gelajev was het gebouw van de pro-Russische regering op 500 meter genaderd en had opdracht het in te nemen, aldus Interfax.

De politici en ambtenaren van het door Moskou geïnstalleerde regime zijn het gebouw ontvlucht en bevinden zich nu in de Russische legerbasis Chankala aan de rand van de stad. Interfax berichtte gisteren dat de commandant van de basis door een Tsjetsjeense sluipschutter was gedood.

Aslan Maschadov, de militaire opperbevelhebber van de rebellen, zei gisteren dat “de acties in Grozny één enkel doel hebben: laten zien dat de oorlog in Tsjetsjenië nog niet voorbij is”.

Hij zei dat het offensief op de grond wordt geleid door Sjamil Basajev, de commandant die vorig jaar zomer furore maakte met een bloedige gijzeling van een ziekenhuis in het Zuidrussische Boedjonnovsk.

Na die gijzeling zijn verschillende ronden van onderhandelingen gehouden tussen de separatisten en de autoriteiten uit Moskou. Het overleg is echter steeds stukgelopen op beschuldigingen over en weer dat afspraken niet worden nagekomen. In de aanloop van de Russische presidentsverkiezingen werden de rebellenleiders zelfs uitgenodigd naar het Kremlin, maar direct na de herverkiezing van Jeltsin hebben Russische troepen beschietingen van Tsjetsjeense dorpen hervat.

Eén van de Russische onderhandelaars, Sergej Stepasjin, sloot gisteren verdere onderhandelingen uit. Hij omschreef in een reactie op het Tsjetsjeense offensief de leiders van de rebellen als 'internationale terroristen' en zei dat Jandarbijev en Maschadov strafrechtelijk zullen worden vervolgd. President Jeltsin en premier Tsjernomyrdin kondigden gisteren “adequate maatregelen” aan tegen de rebellen, maar gaven geen toelichting.