Slaan van leerlingen niet voor rechter

AMSTERDAM, 7 AUG. Het openbaar ministerie heeft een transactie aangeboden aan drie leerkrachten van de Plato-school in Amsterdam. De drie worden er door het OM van verdacht regelmatig leerlingen te hebben geslagen. Dit zou zich tot vorig jaar hebben afgespeeld.

De drie, onder wie de voormalig directeur van de school, kunnen strafvervolging afkopen met ieder 2.500 gulden. De school zelf wordt niet vervolgd. Justitie is van mening dat het bestuur en de leiding 'afdoende' hebben gereageerd op opmerkingen van de officier van justitie en de onderwijsinspectie. De school heeft haar leerplan aangepast en een vertrouwenspersoon aangesteld.

De Platoschool, opgericht begin jaren tachtig, biedt bijzonder onderwijs aan zo'n 250 leerlingen die er zowel basis- als voortgezet onderwijs volgen. Zij is opgericht door ouders uit de School voor Filosofie, een beweging die zich baseert op een mengeling van Indiase en Platonische ideeën. Discipline is een van de belangrijkste kenmerken van de school.

Begin dit jaar werd bekend dat een oud-lerares van de Platoschool een zwartboek had ingeleverd bij de politie. Zij hekelde daarin de 'zwarte pedagogiek' van de school, waar volgens haar slaag en extreem zware geestelijke straffen werden toegepast om de kinderen te 'knakken'.

In haar zwartboek citeerde zij uit een enquête onder ex-leerlingen. Die schetsten een hard beeld van de school. Met name de toenmalig directeur komt in veel citaten voor als iemand die om onbenulligheden straf uitdeelde en kinderen over de knie legde.

In februari reageerde de school publiekelijk op een bericht hierover in de Volkskrant. Volgens voorzitter J.W.V. van Doorn van het bestuur bevatte het zwartboek louter oude verhalen van een verbitterde ex-lerares. Slaag was volgens hem op school “sinds het eind van de jaren tachtig expliciet verboden”. De volgende maand werd de directeur van de school “om gezondheidsredenen” vervangen door W. Smit, die door de leerlingen in het zwartboek steeds een gunstige uitzondering binnen het lerarenkorps werd genoemd.

Het bestuur van de Platoschool kon vanochtend niet reageren. Justitie heeft school noch bestuur bericht gestuurd.