Rechter verbiedt verkoop goedkope parallelimport-cd

ROTTERDAM, 7 AUG. Zeven platenmaatschappijen en hun belangenorganisatie NVPI hebben een kort geding tegen de verkoop van goedkope cd's gewonnen. De president van de rechtbank in Utrecht heeft gisteren bepaald dat een Amersfoortse detaillist de verkoop van zeven uit de VS en Canada geïmporteerde titels moet staken.

De winkelier verkocht de zelf geïmporteerde cd's een tientje goedkoper dan schijven die via de officiële distributeur worden geleverd. Hij kocht zijn compact discs in bij Noord-Amerikaanse groothandels, waar de cd's aanzienlijk goedkoper zijn. De platenmaatschappijen betoogden, op grond van het Europese merkenrecht, dat de winkelier hun rechten als licentiehouders voor levering van de desbetreffende cd's in Nederland schond.

De Amersfoortse winkelier moet nu de hele voorraad omstreden cd's van Lou Reed, Lush, Sting, Stone Tempel Pilots, Iggy Pop, Sepultura en Nick Cave inleveren bij de NVPI. Bovendien moet hij een voorschot op de schadevergoeding - wegens derving van inkomsten door de platenmaatschappijen - betalen van achtduizend gulden.

De NVPI hoopt dat de gerechtelijke uitspraak verkopers van 'illegale' cd's aan het denken zet. Bij controles heeft de belangenorganisatie al tientallen muziekwinkels die illegale cd's tegen dumpprijzen verkopen, gewaarschuwd. Zouden zij de verkoop niet staken, dan dreigde de NVPI naar de rechter te stappen. Eind augustus worden nog drie winkeliers gedaagd die schijfjes verkopen die afkomstig zijn uit parallelimport van buiten de Europese Unie.

De uitspraak van de Utrechtse rechtbank betekent overigens niet dat pogingen de prijzen van cd's in Nederland te verlagen tot mislukken gedoemd zijn. De Economische Controledienst (ECD) verwacht dit najaar een onderzoek af te ronden naar vermeende kartelafspraken tussen platenmaatschappijen, waardoor ze detailhandelsprijzen kunstmatig hoog zouden houden.

Een woordvoerder van het ministerie van Economische Zaken zegt desgevraagd niet verbaasd te zijn over de uitspraak van de Utrechtse rechtbank. Die staat evenwel los van het ECD-onderzoek. Als daaruit blijkt dat platenmaatschappijen en distributeurs prijsafspraken maken, dan zijn ze in overtreding en kan ertegen worden opgetreden.