Piket en Sokolov aan leiding in Antwerpen

ANTWERPEN, 7 AUG. Schaker Ivan Sokolov, een in Nederland wonende Bosniër, heeft zijn eerste vijf partijen gewonnen bij het Lost Boys-toernooi in Antwerpen. Hij deelt de eerste plaats in het klassement met de Nederlandse grootmeester Jeroen Piket. Loek van Wely volgt het leidende duo op een half punt.

Het open toernooi (vrije inschrijving) in Antwerpen is uitgegroeid tot een mooi en groot evenement, dat jaarlijks veel goede spelers trekt. Onder de 361 schakers zijn dit jaar zeventien grootmeesters en zeventien meesters. Grote favoriet op grond van zijn ELO-rating is Sokolov. Hij toonde gisteren zijn vorm met een soepele overwinning op de Roemeense grootmeester Suba.

Ook Jeroen Piket maakt indruk met zijn spel. In de ronden vier en vijf versloeg Piket de grootmeesters Van der Sterren en Novikov, waarmee de Leiderdorper zich nadrukkelijk meldde als kandidaat voor de eindzege.

Paul van der Sterren en Friso Nijboer hebben vier punten. Rinie Kuijff heeft 3,5 punt, net als de sterke grootmeesters Vaganian en Ljubojevic.

Loek van Wely maakt in Antwerpen zijn rentree na een lange periode zonder wedstrijden. Van Wely speelde zijn laatste serieuze partij in april tijdens de New York Open, een sterk bezet open toernooi dat hij ongedeeld won. Op de wereldranglijst is de Tilburgse grootmeester inmiddels zowel Timman als Piket gepasseerd.

De laatste maanden werkte Van Wely intensief samen met WK-finalist Gata Kamsky. Het was een harde leerschool, vond Van Wely. Gedurende zeven weken moest hij elke dag aan de bak, zonder ook maar één rustdag. Van Wely denkt dat hij sterker is geworden door deze samenwerking. Van Wely: “Het was heel zwaar en ik ben nog steeds vermoeid. Maar ik voel dat ik ervan heb geleerd. Alleen is daar hier nog niet veel van te merken, want ik speelde de eerste vier ronden niet best. Gelukkig was mijn partij tegen Lobron weer beter. Dat biedt hoop op een eindsprint.”

De grootmeesters Jan Timman en Ivan Sokolov spelen van 11 tot en met 15 november in de Balie in Amsterdam een tweekamp om het Nederlands kampioenschap. Zij eindigden bij het NK in juni op gelijke hoogte bovenaan de ranglijst. De tweekamp gaat over vier partijen. De winnaar strijkt 15.000 gulden op, de verliezer 10.000.