Nigeriaanse voetbalzege zes keer op tv herhaald

ROTTERDAM, 7 AUG. Vijf mensen zijn de afgelopen dagen in Nigeria om het leven gekomen bij de viering van de gouden olympische medaille van de nationale voetbalploeg. Na afloop van de zaterdag met 3-2 gewonnen finale tegen Argentinië vielen in Sapele bij festiviteiten op straat vier doden.

In Warri overleed een vrouw bij het zien van de rechtstreekse televisie-uitzending van de eindstrijd aan een hartaanval.

Nigeria staat op z'n kop door de prestaties van de voetbalploeg, die werd gecoacht door de Nederlander Jo Bonfrère. De spannende finale is op de televisie al zes keer herhaald. Afgelopen maandag was uitgeroepen tot een nationale feestdag. Vandaag keert de olympische afvaardiging terug naar de hoofdstad Abuja. Daar worden alle atleten ontvangen door het staatshoofd, generaal Sani Abacha. Behalve de voetballers zegevierde ook verspringster Chioma Ajunwa in Atlanta. Haar sprong van 7.12 meter bracht Nigeria de eerste gouden olympische medaille in de geschiedenis van het land.

Het is echter de prestatie van de voetbalploeg die in Nigeria het meest tot de verbeelding spreekt. Vooral invloedrijke Nigerianen menen dat de gouden medaille het slechte internationale imago van het land - wegens het gebrek aan democratie en de militaire repressie - ten goede zal komen.

“Als een Nigeriaan die bezorgd is over het internationale imago van ons land, liep mijn hart over van vreugde toen wereldwijd miljarden mensen de Nigeriaanse vlag na de voetbalfinale in top konden zien hangen”, liet Dan Etete, minister van olie, het staatshoofd weten. Kolonel Yakubu Bako meende dat de voetbalzege “het bewijs is dat Nigeria het potentieel heeft om de hindernissen op weg naar grootheid te overkomen”.

De voetbalzege, de eerste grote titel voor een Afrikaans land, lijkt de Nigerianen verenigd te hebben, maar van verschillende kanten wordt al gewaarschuwd dat de triomf niet de aandacht van 'serieuze nationale problemen' mag afleiden. “Gefeliciteerd Nigeria, maar dit is geen compensatie voor de situatie in het land”, zei een student. Net als alle andere studenten heeft hij al maanden geen college kunnen volgen wegens een docentenstaking. De staking is één van de vele problemen waar het door militairen geregeerde Nigeria mee kampt.

In november van het vorig jaar werd het land door de internationale gemeenschap scherp bekritiseerd wegens de ophanging van negen activisten, ondanks wereldwijde verzoeken om clementie. De regering beantwoordde de kritiek met de mededeling dat zij bij het streven naar herstel van de democratie geen inmenging van buitenaf wenst. Recentelijk zijn enkele politieke gevangenen vrijgelaten. In 1998 wil generaal Abacha zijn macht overdragen aan een gekozen president.

De gouden medaillewinnaars van Atlanta worden vandaag door Abacha beloond met een geldbedrag. Ajunwa ontvangt circa 20.000 gulden. De voetbalselectie krijgt ruim 100.000 gulden. Daarnaast krijgen Ajunwa en de voetballers een stuk land. Bovendien hebben rijke Nigeriaanse zakenmensen beloofd de medaillewinnaars te belonen met forse premie's.